divendres, 15 de juny del 2018

EL SURICATA




Els suricates, són també  coneguts amb el qualificatiu de gats de roca, pertanyen a la família de les mangostes. Poden arribar a mesurar 35 centímetres sense contar la cua, i pesar aproximadament entre 700 i 720 grams. Són mamífers carnívors.




La principal zona de hàbitat d'aquests mamífers es troba en el desert del Kalahari i la sabana Africana, especialment a Sud-àfrica, concretament a la regió de Namíbia, Botswana, Angola, Lesotho... En zones extenses, rocoses i àrides.




S'alimenten principalment de petites aus, llangardaixos, insectes, ous, fruita... Els agraden els escorpins, perquè  quan creixen es fan immunes al seu verí. Les mares treuen el fibló a aquests aràcnids per alimentar les seves cries.




Aquesta espècie és molt sociable, a la natura viuen en grans grups. Excaven xarxes de túnels molt grans que els permeten resistir les fortes temperatures del dia i buscar refugi per la nit. A vegades comparteixen els seus túnels amb altres animals com ara:  la  mangosta groga i els  esquirols de terra.




Els suricates excaven en grup amb un sentinella  vigilant que no s'acostin depredadors mentre la resta busquen menjar. Cada sentinella vigila durant una hora aproximadament. Els suricates joves no comencen a escorcollar menjar fins que tenen un mes i sempre ho fan sota la tutela d'un membre més gran de la família. El sentinella que vigila piula si tot és correcte, mentre que si observa perill, lladra fortament o xiula.




Aquests animals d'aparença simpàtica i familiar, quan es senten amenaçats, o envaïts territorialment per un altre clan de suricates, o un enemic no dubten en atacar.


Les femelles solen aparellar-se als dos anys. La temporada d'aparellament té lloc quan les condicions són favorables. El període de gestació és d' aproximadament unes 11 setmanes. Poden arribar a tenir 3 ventrades a l'any, amb una mitjana de 3 cries per ventrada.
 Els naixements són més freqüents durant l'estació càlida i plujosa que va de l'agost al març, encara per poden criar tot l'any.




Com tots els mamífers, les mares donen de mamar a les cries. Els pares poden desenvolupar un paper actiu vigilant els cadells. A causa de la seva naturalesa social, els individus sense aparellar formen part del grup, ajudant, vigilant o alimentant les cries.



Els suricates neixen amb els ulls i les orelles tancades. Acabats de néixer no poden orinar ni defecar sense l'estimulació de la mare. Als 10 dies obren les orelles i entre els 10 i els 14 dies els ulls. Les cries són deslletades entre el 49è i el 63è dia i esdevenen sexualment madures al voltant de l'any.




Viuen entre 10 i 14 anys, encara que alguns exemplars sobrepassen aquesta edat.








No sempre es pot estar en alerta!





Què passa amb els suricates?
(Vídeo amb tocs d'humor)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada