diumenge, 3 de juny del 2018

LA TARÀNTULA





Les taràntules són les aranyes més grans del món, i resulten tan admirades com temudes per tothom. Existeixen més de 80 espècies, distribuïdes a les zones tropicals, subtropicals i deserts del món, i cap és una amenaça per l'espècie humana. La picada d' una taràntula no és més perillosa que  la d'una  abella.




Com moltes aranyes, han de canviar periòdicament el seu esquelet extern per créixer, és el procés conegut com muda. Les taràntules joves fan això diverses vegades l'any, mentre que les adultes, ho fan una mitjana d'una vegada a l'any i reemplacen les potes perdudes  i  el pèl urticant. 



Viuen en forats sota terra, que han estat excavats per elles mateixes o van ser abandonats per algun altre animal. Els túnels són dissenyats amb seda i col·loquen una xarxa a l'entrada per segellar-la. D'altres taràntules fan els seus caus entre les roques, arbres buits o sota de l'escorça dels arbres. Finalment moltes d'elles fan caus de seda en els arbres, parets rocoses, edificis o entre les fruites com les bananes o pinyes. 





Fins i tot les aranyes més pesades estan molt ben dotades per l'escalada. Però aquesta activitat pot arribar a ser fatal, ja que una caiguda pot arribar a trencar el seu fràgil abdomen. Les espècies arbòries estan més adaptades a les altures. Són més petites i resisteixen millor una caiguda que les terrestres. 




Aparellament: Quan un mascle troba el cau d'una femella, crida la seva atenció fent vibrar el seu cos i colpejant les seves potes frontals. Si la femella és receptiva, aquesta també fa vibrar el seu cos i colpeja les seves potes del davant. Després de la copulació, el mascle s'ha d'allunyar de la femella el més ràpid possible, ja que pot ser devorat. Si la femella decideix no copular amb el mascle, intentarà menjar-se'l. 




La femella diposita entre 50 i 2.000 ous segons l'espècie; i ho fa en un sac fet de seda que  vigila i protegeix. Volteja el sac perquè els ous es ventilin i les petites aranyes es desenvolupin correctament. Al cap de   6 o 7 setmanes eclosionen els ous. Les aranyes recent nascudes, tenen el cos tou i romanen al cau durant un breu temps, fins que el seu cos s'endureixi. 




Les femelles poden viure entre 20 i 30 anys i els mascles de 4 a 10 anys, segons l'espècie. 







La taràntula Goliath la més gran del món





Documental Taràntules



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada