divendres, 16 d’abril de 2021

LES LLETRES: X

 


La Xinxilla Rigoberta

té l’orella sempre alerta,

és xerraire i xafardera

i de totes les coses se n’entera.

 

És una xinxilla tan repel·lent,

que xixueja tot el que sent.

I  llavors li importa un xurro

si  d'algú ha parlat malament,

i  marxa a poc a poc i dissimuladament.


Un cop ha muntat el xafarranxo

i després de tot el sarau!

Torna feliç cap al seu cau.

 Marta Vilà



diumenge, 11 d’abril de 2021

EL TUCÀ




El bec del tucà resulta ser més una arma en aparença que en efectivitat, doncs és buit per dins i lleuger, amb la seva gran mida serveix per dissuadir els enemics i depredadors, però no per lluitar contra ells.




El  bec pot arribar a mesurar un terç del seu cos, i està cobert de nombrosos vasos sanguinis que li permeten  regular la seva temperatura corporal. També a l'hora de d'alimentar-se la vora dentada de la part interna del seu bec li facilita la tasca de menjar. Té una llengua molt llarga amb forma de pluma que pot mesurar 15 cm.



Els tucans són aus de plomes i becs de colors molt cridaners.  Els seus ulls estan rodejats per una pell que en certes ocasions és de colors molt vius. Té les potes curtes però molt fortes, que li faciliten la sujecció a les branques i dos dits al davant i dos al darrere. No són ocells molt grans mesuren entre 42 - 62 cm. El més gran de tots és el tucà toco el seu pes de 620 gr.


Tucà toco

Els tucans tenen l'estómac molt petit i mengen molt sovint. S'alimenten principalment de fruites com: papaia, mango, baies, bananes…, també mengen insectes, aranyes, amfibis, ous, petits rèptils i rosegadors...



El tucà no vola grans distàncies i generalment només el just per canviar-se d'arbre o quan els hi cal. Són aus molt inquietes i curioses, sempre estan explorant pels arbres o pel terra.





Són una espècie monògama, que viu  amb la mateixa parella durant la seva vida. No posseeix un cant melodiós, sinó que és monòton i fins i tot a estones pot ser desagradable.





El festeig del tucans és molt cridaner: la femella i el mascle comparteixen menjar i tronquets amb els seus voluminosos becs. Els seus nius solen estar en cavitats dels arbres. La femella pon entre dos i cinc ous en una sola posta anual.

La incubació dura de 17 a 20 dies. Els pollets neixen sense plomes i amb els ulls tancats. Després de 8 o 9 setmanes abandonen el niu  i al cap de tres o quatre anys estan madurs sexualment.

La vida del tucans és de la vora de 20 anys.



El tucà es considera en perill d'extinció, degut a diversos factors com la caça per elaborar guarniments amb les seves plomes, desforestació, comerç d'aus exòtiques…

En molts països americans, avui en dia, és un delicte comerciar amb aquestes aus o tenir-les en captiveri.










El Tucà. Becs extraordinaris







10 tipus de tucans realment atractius





Gege, el tucà que va tornar a la selva




dimarts, 6 d’abril de 2021

LES DUES CABRES


Il·lustració: Milo  Winter


Vet aquí que un dia, dues cabres de diferents ramats van decidir abandonar les seves respectives cledes i fugir en busca de llibertat i fortuna. Per casualitat, es van trobar al cap d'uns dies, separades per un precipici; només un tronc, ben estret, unia els dos marges fent de pont. Ja ho veien, les dues cabres, que era impossible de passar totes dues alhora, però es van entestar a fer-ho. Quan van arribar al mig, cap de les dues no volia retrocedir; tossudes com eren, no es van voler avenir a cap raó, cadascuna volia que fos l'altra la que tirés endarrere. I, discutint, discutint, van arribar a la força; donant-se cops de banyes i empenyent-se mútuament va passar el pitjor: forcejant, van perdre l'equilibri i totes dues es van estimbar.

MORALINA:

*És més savi cooperar que ser obstinat i atreure la desgràcia.



FAULA D’ISOP