diumenge, 19 de febrer del 2017

L' ESQUIROL









Els esquirols són animals petits, medeixen entre 13 i 45 cm, essent la cua la part més llarga del cos. La cua pot arribar a mesurar 20 cm. Hi ha alguna excepció com l'esquirol gegant de l’Àsia. La cua compleix una funció vital, li permet mantenir l'equilibri, i també comunicar-se entre ells per avisar de possibles depredadors.








S'alimenten de llavors d'arbres (pinyons, avellanes, glans, castanyes, nous), escorça dels arbres, fruita, bolets, ous,  insectes ,  petits ocells...








L' esquirol té 4 dits a les potes de davant i 5 dits a les potes de darrere, per pujar i baixar dels arbres s'agafa a l'escorça amb les seves fortes ungles. És un fantàstic acròbata i és capaç de saltar de la  branca d'un arbre a un altre arbre. Pot fer salts de 38 a 45 cm de longitud.







Té una boca molt petita, però les seves galtes contenen  unes bosses que  es poden eixamplar molt, amb la finalitat d'emmagatzemar aliments i portar-los al seu cau. 

És un rosegador, les seves dents no deixen de créixer mai, per això necessiten estar rossegant tota mena de materials.







Les estacions influeixen en el seu ritme d'activitat, que és diürna i s'accentua al matí i al migdia.

Per  tenir menjar a l'hivern els esquirols enterren llavors que els serviran d'aliment quan aquest escassegi. Com que moltes llavors queden oblidades al terra, algunes germinaran i en naixeran nous arbres.







En alguns països molt freds, alguns esquirols hivernen, però  entren en un son poc profund, qualsevol perill o la sensació de tenir gana el posa en alerta. 



L'aparellament sol ser de febrer a juny. Construeixen nius als arbres i els revesteixen de fulles i molsa. La femella  gesta 3 o 4 cries durant uns 40 dies. Quan neixen els petits esquirols tenen els ulls tancats i no tenen pèl.







L'esperança de vida dels esquirols és de 3 a 5 anys, en captivitat poden arribar a viure fins a 10 anys.







Com altres rosegadors, poden ser portadors de malalties, en especial de la pesta bubònica. Als Estats Units hi ha indicis de que pot ser una de les principals fonts d'aquesta epidèmia.











Un esquirol protegeix el seu company mort d' un grup de corbs




Vida i costums de l'esquirol


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada