diumenge, 5 de febrer del 2017

EL FALCÓ PELEGRÍ





Autor: Aviceda

El falcó pelegrí ( Falco peregrinus) és l'au més ràpida del món.
Aprofitant-se de la gravetat, pot agafar velocitats de fins a 300 km/h, en una caiguda en picat que utilitza per atrapar les seves preses.





És un exemple d'evolució d'alta velocitat. Tot el seu cos és molt aerodinàmic. Les seves ales estretes i punxegudes, la seva cua curta, el cap petit i la seva poderosa musculatura pectoral, li permeten agafar altíssimes velocitats amb un gran control del sentit i la maniobra.


Quan vol atacar, agafa alçada  movent les ales a un ritme alt, i a continuació es  llença en picat com un projectil. Per agafar més velocitat plega les ales i la cua cap enrere. Colpeja la presa amb les potes tancades; l'impacte produeix la mort  de la presa o la deixa atordida. El falcó l'atrapa al vol, si és un ocell molt pesat el deixa caure al terra. 

Autor: Kevin Cole

Els ulls del falcó pelegrí posseeixen adaptacions que els protegeixen de l'aire. Tenen tres parpelles que mouen constantment per eliminar les partícules que els hi poden entrar; també  fa  que els seus ulls es  mantinguin  humits, i els  hi permet tenir una visió clara. Fins i tot, hi poden veure bé  quan hi ha poca llum.







És una au rapinyaire, s'alimenta bàsicament d'ocells que caça al vol, coloms, ànecs, tórtores, tords, estornells gavines… 

Una bona adaptació per a un caçador aeri, és tenir els dits molt llargs i prims.

Autor: Georges Lignier


Els falcons s'aparellen sempre amb la mateixa femella durant la primavera. Fan els nius en cavitats de penya-segats. La femella pon de 2 a 4 ous que incuba entre 28 i 30 dies. Fan una posta a l'any, i les cries poden volar al cap d'uns 50 dies.



Actualment, s'utilitza el falcó pelegrí com a control de fauna, en els aeroports per espantar les aus i evitar les col·lisions amb els avions. La tècnica s'ha estès en abocadors i empreses alimentàries per controlar les poblacions de gavines i coloms.




El projectil vivent

L'home i  la Terra

Félix Rodríguez de la Fuente




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada