dimecres, 7 d’octubre del 2020

LA MARIETA





Les marietes o poriols (Coccinellidae) són una família d'escarabats molt menuts, mesuren entre 5 i 8 mil·límetres; de colors brillants molt atractius  vermell, taronja, groc… i un nombre variable de taquetes negres. El seu cos és pla per sota i bombat per sobre. Tenen un aspecte inofensiu i per això no ens fa por tocar-les.




Són de colors vius, per advertir als seus possibles depredadors de que poden ser tòxiques o tenir mal gust. Als horts, jardins o camps no és difícil veure marietes a sobre les fulles de les plantes.



Les marietes tenen ales i poden volar, però per fer-ho,  fan servir unes ales transparents que tenen a sota de la cuirassa acolorida que veiem.




Existeixen unes 5000 espècies de marietes a tot el món. Tan sols  a Nord- amèrica n'hi han 450 espècies.




Les marietes són uns insectes molt útils en el control biològic de plagues, ja que s’alimenten principalment de pugons, però també mengen àcars, puces, cotxinilles..., que són plagues, molt nocives per a l’agricultura. 




A la primavera el mascle i la femella s’aparellen, i posteriorment la femella diposita uns 400 ous sota les fulles o a les esquerdes. Els ous acostumen a ser de color groc, i s'obren al cap d'una setmana.

Les larves acabades de néixer devoren els ous de la posta que encara no s'han obert. Acostumen a ser fosques amb taques ataronjades, tenen 6 potes i una gran capacitat de moviment.  



Autor imatges :Pudding4brains

Les larves fan tres mudes (canvien de pell) abans de convertir-se en pupes. Finalment en surt un adult, que durant les primeres hores és de color groc. Tot aquest cicle de metamorfosi, on la Marieta  neix d’un ou i passa a transformar-se en  adult dura uns 2 mesos.





Els seus depredadors més comuns són: els ocells, les granotes, les abelles, les aranyes i les libèl·lules. Per a defensar-se deixen anar per les articulacions de les potes un desagradable líquid que fa que els depredadors les deixin anar.



Quan arriba l'hivern, per protegir-se del fred, les marietes es reuneixen en grans grups busquen un indret tranquil, sota una fulla o una escorça i hivernen  fins a la primavera.  




La seva esperança de vida és d'aproximament  1 any, tot i que hi ha espècies que viuen fins a 3 anys.




Les marietes són vitals per l’equilibri ecològic, només un exemplar pot alimentar-se de més 1000 preses en un  estiu.










Descobrirem la importància de tenir marietes al nostre jardí.
I veurem com s'alimenten de pugons .




Mini documental en clau d'humor
 Què passa amb les marietes?





El meravellós cicle de vida de les marietes



2 comentaris:

  1. Marieta vola, vola, tu que portes camisola...
    Coneixes aquesta cançó Marta?
    Moltes gràcies. Molt interessant, com sempre!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que conec aquesta cançó! És molt popular.
      Gràcies a tu, Maria pel comentari.

      Elimina