dijous, 5 de novembre de 2020

MOSTELES I ERMINIS



La mostela, és el representant més petit dels mamífers carnívors, pertany a la família dels mustèlids. El seu cos és petit, esvelt, allargat i flexible, molt similar a l'ermini (mustela erminea), tot i que la mostela és més petita i sense la punta de la cua negra.



 Les mosteles i els erminis semblen animals molt nerviosos, sempre buscant i  inspeccionant per tot arreu amb el seu fi olfacte i oïda, són molt curiosos i vius, pugen, baixen, corren d'un lloc cap a un altre, trepen pels arbres i fins i tot neden.


Són depredadors intel·ligents i versàtils, especialitzats en petits mamífers i aus. No tenen por d'atacar animals més grossos que ells i, son capaços d'adaptar-se i sobreviure en èpoques d'escassetat d'aliments, perquè emmagatzemem els excedents del què cacen.

Per matar a les seves preses, s'aferren a la zona del clatell i mosseguen repetides vegades fins que l’animal mort.


La principal base de la seva alimentació són els petits mamífers ( ratolins, talps, rates, lirons, musaranyes…), però també mengen esquirols, conills, ocells, perdius, coloms, aus de corral, ous d'ocells i en menor mesura grills, saltamartins, peixos, amfibis i rèptils.



 S'adapten a qualsevol tipus de paratges, preferiblement els camps de cultiu i terrenys amb matolls baixos, murs de pedra, matolls propers a camps, en especial en territoris no molt humits però amb aigua a la vora. Normalment viuen al voltant de zones rurals, freqüentat construccions humanes abandonades. A l'estiu,  solen instal·lar el seu caus enmig de pedres, murs, forats d'arbres… I durant l'hivern en construccions abandonades, grutes i cavitats naturals. No tenen un cau permanent.




Es mouen fent salts ràpids, canviant de direcció amb facilitat i parant-se bruscament. Quan corren porten l'esquena arquejada, i quan s'aturen per observar els voltants es posen drets sobre les potes del darrere.



Els membres de la família mostela varien de longitud, entre 11 cm i 25 cm sense comptar la cua, en el cas de la mostela més petita (Mustela nivalis), fins a 45 cm les espècies més grans. Algunes espècies  com l’ermini (Mustela erminea) i la mostela nival canvien a l'hivern el pelatge a color blanc, en països freds on neva.



Es troben distribuïts àmpliament per Europa, Àsia i el Nord d'Amèrica, varen ser introduïts a Austràlia i en algunes illes mediterrànies.



El període de gestació dura de 34 a 37 dies. Entre abril i maig neixen entre 4 i 8 cries, que pesen d'1-3 grams. Creixen ràpidament i són capaces de caçar amb la seva mare a la vuitena setmana d'edat. La  seva esperança de vida és d' 1-2 anys, tot i que hi ha exemplars que poden arribar als 7 anys.










(Mustela nivalis) caça un ratolí




La dansa hipnotitzant i letal de l'ermini





 Ermini va a buscar la seva cria espantada.



Cap comentari:

Publica un comentari