dimecres, 5 de setembre del 2018

EL PEIX GLOBUS





El nom de peix globus prové de la seva estratègia de defensa contra els depredadors, té la capacitat d’inflar-se fins augmentar varies vegades la seva mida normal, transformant-se en un globus gairebé esfèric, el que impossibilita als seus depredadors poder empassar-se’l.



El Dr. Peter Wainwright va descobrir la sèrie d'accions musculars que li permetien a aquest peix convertir-se en una pilota. Primer s'emplenen la boca amb aigua. Tanquen la boca utilitzant una vàlvula especial que cobreix la totalitat de la boca. Llavors, una brànquia empenta l'aigua cap avall, per l'esòfag fins l'estómac. El seu estómac és extremadament elàstic i s'eixampla al rebre l'aigua.



Hi ha més de 120 espècies de peixos globus a tot el món. La majoria es troben a les aigües oceàniques tropicals i subtropicals, però algunes espècies viuen en aigua dolça i salobre.



Poden mesurar  de 2,5 cm de llarg fins a més de 60 cm segons l'espècie, no tenen escames i solen tenir la pell aspra. També posseeixen quatre grans dents amb forma de bec. Hi ha peixos globus que tenen espines a la pell per evitar ser menjats i d'altres tenen el cos ple de plecs que els hi faciliten poder estirar la pell.



Un depredador que aconsegueixi atrapar un peix globus abans que s'infli, no es sentirà afortunat per gaire temps. Gairebé tots el peixos globus contenen tetrodotoxina, és una neurotoxina que a certes dosis esdevé un potentíssim verí sovint letal pels depredadors. Un peix globus conté suficient tetrodotoxina per matar a 30 persones adultes i no hi ha antídot conegut. La toxina es troba en major quantitat ens certs òrgans interns, com al fetge, als òrgans sexuals i en menor concentració a l'intestí, al teixit muscular o la pell. 


La intoxicació per ingesta de tetrodotoxina produeix en primer lloc un adormiment al voltant de la boca, seguit d’una paràlisis muscular general  i finalment es produeix la mort per asfixia. La tetrodotoxina és molt més verinosa que el cianur.


La seva dieta inclou sobretot animals invertebrats i algues. Els exemplars més grossos poden fins i tot trencar closques amb el seu bec dur i menjar petxines, musclos i crustacis.



El peix globus és pacífic i tranquil quan és jove, però quan es fa gran es torna violent i territorial i li agrada la soledat. La seva vida és de 5 a 10 anys.


Quan l'atrapen i el treuen fora de l'aigua, aquest peix també té la capacitat d'adoptar forma de pilota emplenant el seu cos amb aire.

Autor imatge: Chris 73

Al Japó consumeixen el peix globus i l'anomenen Fugu, però hi ha molt pocs cuiners japonesos que tinguin l'autorització del govern per manipular el fugu. Necessiten un permís especial per tractar el producte, i les normatives són molt estrictes. Al Japó, un cuiner que vulgui preparar fugu ha d'estudiar tres anys  i superar un examen teòric i pràctic.

És tal el sentit d'humor dels japonesos, que serveixen el fugu filetejat finament simulant una flor de crisantem, la qual simbolitza la mort.






Espècies de peix globus






Curiositats del peix globus






El peix globus japonès un artista

El mascle fa aquesta obra d'art perquè la femella es fixi amb ell i posi els ous al centre del cercle.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada