dimecres, 20 de gener del 2021

EL LLEOPARD





El lleopard és un membre de la família dels gran felins; té una mida mitjana. Ha sabut aprofitar els hàbitats no utilitzats per altres grans felins i s’ha adaptat a viure a les branques dels arbres, convertint-se en un felí àgil i oportunista.



 

 És menys robust que el jaguar, però més gran i corpulent que el guepard. En general, un lleopard africà adult mesura de 130 a 160 cm de longitud sense contar la cua, l'alçada fins a l'espatlla és de 60 a 70 cm. La cua mesura de 100 a 130 cm. El seu pes normalment és de 30 a 35 quilos, encara que pot ser molt superior.



 Acostumen a menjar antílops de mida petita o mitjana, micos, senglars. Eviten els herbívors més grans, com el búfal d'aigua, perquè aquests només poden ser capturats per animals que cacen en grup, com els lleons. Els lleopards també mengen animals més petits, com rosegadors, conills i fins i tot insectes grans. Se sap d'alguns que han menjat cocodrils del Nil.




Per un lleopard, un arbre és el lloc on descansar, observar una presa per caçar i  emmagatzemar el seu menjar. Des de dalt d’un arbre el lleopard pot pensar una estratègia per caçar i també  pot mantenir el seu menjar fora de l’abast d’alguns carronyaires.






Solen caçar de nit i ocasionalment de dia. Acostumen a passar el dia endormiscats entre la vegetació, en caus d'altres animals o, més sovint, sobre la branca d'un arbre.  Guarden part de la seva caça als arbres per poder menjar durant uns quants dies.


Viuen a l’Àfrica subsahariana, al nord-est d’Àfrica, al centre d’Àsia, Índia i Xina. Moltes de les poblacions de lleopards estan en perill d’extinció, sobretot les que es troben fora d’Àfrica.

 



El lleopard és un dels animals més ràpids. Un exemplar pot arribar als 58 km/h en pocs segons. Però la velocitat no ho és tot, aquests felins poden saltar 3 metres verticalment, i fins a 6 m  horitzontalment. A més a més,  són bons nedadors.




Són animals solitaris que marquen el seu territori amb orina per evitar que altres lleopards i animals s’acostin. També utilitzen la tècnica de marcar l’escorça dels arbres amb les urpes, un aspecte que denota la força de l’animal. Només permeten l’entrada al seu territori a les femelles que es volen aparellar.




La meitat de lleopards de les neus es troben entre el Tibet i la Xina. L'altre percentatge es troba en els països fronterers.

La seva llarga i espessa cua té dues funcions:

La primera, li permet mantenir l’equilibri en els terrenys escarpats i la segona, és que li serveix per abrigar-se el cos, a l'embolicar-se amb ella durant el fred hivern.


Desafortunadament, aquesta espècie es troba amenaçada pels humans, degut al negoci il·legal de la seva pell. S’estima que existeixen uns 4000 lleopards de les neus en llibertat.





El lleopard no té una temporada de cria estricta. El període de gestació dura uns tres mesos. Donen a llum entre 2 o 4 cries que pesen mig quilo. Com que són molt vulnerables s’amaguen entre la vegetació fins a les 6 - 8 setmanes d’edat. El deslletament es produeix al 3 mesos, però seguiran al costat de la seva mare fins als 18 mesos.





Els lleopards negres són sovint  anomenats panteres, perquè abans es pensava que eren espècies diferents. Tot i  que són de color negre, les panteres també tenen les taques que les distingeixen com a lleopards. En els lleopards negres, aquestes taques són lleugerament més fosques que el pelatge del voltant però, sota d'una llum molt clara, sobresurten entre la resta de pelatge. El color negre és degut a un excés de pigmentació fosca a la pell de l'animal, aquesta mutació genètica s'anomena: melanisme.









El lleopard i la pantera són el mateix?





El felí més àgil del món




El lleopard de les neus, el rei de les muntanyes


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada