dimecres, 3 d’octubre de 2018

EL CAMELL






La família Camelidae inclou 3 espècies: Camelus ferus o camell bactrià salvatge, Camelus bactrianus o camell bactrià domèstic; aquest i l'anterior tenen dos geps. I el tercer és el Camelus dromedarius o dromedari, amb una sola gepa. Del dromedari no existeixen poblacions silvestres.



Els camells són mamífers herbívors, la seva alimentació es compon bàsicament de plantes seques, plantes espinoses i altres herbes que aquests animals troben al desert. Realitzen grans viatges per poder aconseguir el seu aliment, que es troba en regions desèrtiques i prats. Els camells tenen els llavis molt gruixuts i resistents que els permeten fins i tot menjar trossos de cactus. S'empassen el menjar sense mastegar i després remuguen.


La ració mitjana diària  que ingereix un camell és de 5 a 10 kg. Aquests animals tenen 3 compartiments estomacals que faciliten la seva digestió. Després d'alimentar-se el camell converteix el menjar en teixit adipós. Gràcies al seus geps són capaços d'acumular nutrients i líquids cada vegada que mengen. Un dromedari pot emmagatzemar a la vora de 36 kg de greix que pot convertir en aigua i energia quan no disposa d'aliment. En el cas del camell bactrià quan els geps són buits, es tomben cap a un costat.


Els camells bactrians no són gaire diferents dels dromedaris, el seu pèl és més llarg  i llanut, són més baixets i tenen les extremitats més curtes,  viuen al Tibet i en altres àrees muntanyoses de l’Àsia central, on les temperatures d'estiu poden arribar als 50ºC i als -40ºC en els mesos d'hivern. A la primavera muden el pelatge per suportar millor la calor.


Els camells àrabs o dromedaris  sempre han estat molt apreciats com animals de càrrega. 
Els ulls dels camells són petits i estan protegits per llargues pestanyes que els protegeixen del sol i dels esclats de llum. Tenen tres parpelles, la tercera parpella s'anomena membrana nictitant, i permet que el camell hi vegi en plena tempesta de sorra, també poden tancar les fosses nasals perquè no els hi entri sorra. Només tenen dos dits a cada peu i la pell de la planta del peu és molt dura per suportar les altes temperatures. Son capaços de recórrer fins a 40 kilòmetres al dia. Es troben al nord d'Àfrica i també han estat introduïts a Austràlia. 




Són els animals millor adaptats a les condicions extremes del desert. A l'estiu quan les temperatures superen els 40ºC poden estar 5 dies sense beure aigua, i  a l'hivern aproximadament 50 dies, durant aquest temps poden obtenir-la de la humitat de les plantes que consumeixen. Quan tenen molta set poden beure 130 litres d'aigua en menys de 15 minuts. 


Es crien aquests animals per la carn i la llet. La seva pell serveix per confeccionar sandàlies i cantimplores, i el seu pèl es fila per fer vestits i ornaments. La femta és útil com combustible per cuinar aliments per la manca d'arbres al desert.



Els camells tenen una cria  a l’any  i la gestació dura 13 mesos. Les cries solen romandre al costat de la seva mare fins aproximadament els 5 anys. Els petits neixen sense gep.

L'esperança de vida dels camells és de 40 a 50 anys.




En general els camells tenen un caràcter pacífic, però quan s'enfaden o per protegir-se, solen etzibar  coces i fins i tot expulsen saliva produint una sensació de cremor al entrar en contacte amb els ulls.











Animals increïbles el camell







Camells de la Bactriana



Cap comentari:

Publica un comentari