dimarts, 12 de març del 2019

EL PORC




Els porcs no suen, és degut al fet que no tenen glàndules sudorípares. Per aquest motiu, quan tenen calor prenen banys de fang, per protegir la seva pell o per eliminar paràsits i altres agents infecciosos que es poden allotjar a la seva pell. De fet, el porc és en realitat un animal molt net. Fan les seves necessitats en un espai separat  del que mengen o dormen.




Són animals omnívors, mengen de tot i la seva dentadura està adaptada per mastegar herbes, perquè  els porcs domèstics provenen dels porc salvatges o senglars. Un porc adult és capaç de beure més de 50 litres d’aigua al dia.



El porc domèstic habita en qualsevol part del món on hi hagi humans. Poden estar en granges, en espais tancats o en semillibertat. En alguns punts de l’estat espanyol on es crien  porcs ibèrics,  aquests animals  es troben en grans finques, on mengen en total llibertat de la pròpia natura, i així els ramaders augmenten la qualitat dels seus productes.



Un porc posseeix un cap gros i un nas allargat, que està reforçat per un os especial anomenat prenasal  i  per un disc de cartílag a la punta. Utilitza el nas per localitzar, gratar i aixecar pedres buscant  aliment. Com que el seu sentit de l’olfacte és molt agut, pot ser un magnífic buscador de tòfones.



Són animals molt intel·ligents i sociables. Els agrada viure  i  dormir junts, a vegades freguen el seu nas contra el d'un altre porquet per saludar-se. Formen llaços amb les persones quan se’ls tracta com una mascota. Els agrada jugar amb una pilota, córrer o realitzar altres jocs amb caixes de cartó  o  objectes que troben en el seu camí.



Es comuniquen entre ells tota la estona. Tenen més de 20 tipus de sons que utilitzen en diferents situacions. El xisclets dels porcs poden superar els 100 decibels, són gairebé tan potents com la botzina d’un cotxe!




Resulta que són animals perfectament aptes per l'ensinistrament, de fet posseeixen  la capacitat de concentrar-se  i  memoritzar imatges. En un estudi científic varen ensenyar a uns porcs a jugar a un videojoc simple  i  varen jugar millor que els gossos.



Estudis han demostrat que els porcs són capaços de recordar direccions i trobar el camí a casa seva, fins i tot amb llargues distàncies, també se’n recorden de les persones i d'altres porcs. Hi ha algunes històries de porcs, que han salvat la vida dels seus amos amb qui tenien un vincle d'amistat. També de porcs que han salvat altres animals.



Les femelles i els mascles arriben a la seva maduresa sexual entre els sis i vuit mesos. La femella es sol mantenir fèrtil fins els 10 o 12 anys d’edat. La truja, gesta durant unes 16-17 setmanes  i  pareix entre 6 i 14 cries anomenades garrins.



Com els gossos, els porcs aprenen els seus noms a les dues o tres setmanes d’edat i responen quan se’ls crida.



A l’illa deshabitada de Big Major Cay, ubicada en el districte de Exuma a les Bahames, existeix una població de porcs salvatges que saben nedar. Fa segles uns mariners els varen deixar a l’illa, amb la idea de tornar i sacrificar-los per alimentar-se. Va succeir, que els mariners no varen tornar, malgrat el patiment, alguns porcs varen aconseguir sobreviure i adaptar-se a l’entorn. Fins i tot varen aprendre a nedar. Actualment són la atracció turística de l’illa.






Uns porcs amb pell d'ovella




El porc vietnamita com a mascota




Hi ha una illa deshabitada  a les Bahames on hi viuen un grup de porcs



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada