dilluns, 18 de novembre de 2019

EL POP




Els pops són animals invertebrats, de la família dels cefalòpodes, igual que els calamars i  les sèpies, i  el tret comú de tots ells és que tenen el cos format per un cap  i  les extremitats. Els pops tenen vuit tentacles amb ventoses enganxoses  i  al cap hi tenen els ulls  i  el cervell.

Els pops són considerats els animals invertebrats més intel·ligents del planeta. 




Els pops s'alimenten de peixos, mol·luscs i crustacis, com ara crancs i gambes. Són caçadors i atrapen les seves preses amb l'ajuda de les ventoses que tenen a les potes.




Aquests cefalòpodes s'arrosseguen pels fons rocosos, però també poden nedar. A més, tenen una cavitat a través de la qual expulsen aigua  i  així es poden desplaçar més ràpidament, com si anessin a propulsió.




En només uns segons un pop es pot tornar gairebé invisible. Aquests animals tenen una gran capacitat per camuflar-se en l'entorn. No només canvien de color, sinó també la forma del cos.




La majoria de pops viuen només el temps suficient per madurar  i  reproduir-se. El temps de vida varia depenent de l'espècie, els pops comuns viuen de 2 a 3 anys, mentre que els pops gegants poden viure de 3 a 5  anys.




Els pops tenen tres cors: dos dels cors porten la sang sense oxigen a les brànquies ( que són els òrgans respiratoris mitjançant els que realitza l'intercanvi de gasos) i el tercer transporta la sang oxigenada a la resta del cos. La seva sang té un to blavós, com les sèpies  i  els calamars el motiu és que en comptes d'hemoglobina utilitzen la hemocianina com a molècula transportadora d'oxigen. La hemocianina conté coure en comptes de ferro per aquest motiu és de color blau. 




Tenen un dipòsit de tinta que fan servir per desorientar els seus depredadors. Quan se senten amenaçats, la deixen anar i enfosqueixen l'aigua.  D'aquesta manera confonen els que els ataquen  i  tenen temps de fugir. 




Un cop fecundada la femella  busca un lloc per realitzar la posta, un cova o una esquerda en una roca de suficient amplitud, amagada i fàcil de defensar. Una posta de pop oscil.la entre 20.000  i  100.000 ous.




La femella col·loca els ous en penjolls que uneix al sostre de la cova per un extrem, formant una mena de raïms. El desenvolupament embrionari dura de 1 a 4 mesos, depenent de l'espècie. Durant aquest temps la femella els aireja i el protegeix, no s'alimenta si no que aprofita les seves substàncies de reserva per sobreviure. Quan els petits pops eclosionen llavors la mare, esgotada  i  desnodrida mor.








La suau intel·ligència del pop






Naixement dels pops




Què passa amb els pops ?

Mini-documental amb clau d'humor


2 comentaris:

  1. Quin gran descobriment Marta!
    Ens ha encantat aquest post sobre aquest animaló, sovint, desvalorat i maltractat, doncs sembla que només pensem en ell per menjar, com la majoria de mol·luscs...
    Ens alegrem que li hagis donat aquest protagonisme i a veure si així el podem veure amb uns altres ulls.
    Moltes gràcies per compartir-lo i pels vídeos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Maria.
      La veritat és que el pop és un animal sorprenent! Tens raó quan dius que no el valorem, crec que el motiu és el desconeixement.
      Moltes gràcies pel comentari!!!

      Elimina