dimecres, 28 de desembre del 2016

EL CÉRVOL







Als cérvols els cauen les banyes cada any. Aproximadament a mitjans de març comença la caiguda de les banyes i el començament del seu cicle de creixement. Les banyes, són el teixit ossi que més creix en el món animal. Ho fan aproximadament durant cinc mesos.






Les banyes comencen a formar-se a partir de dues protuberàncies del crani. Estan compostes per proteïnes, fosfat càlcic i altres minerals com el sodi, potassi o magnesi. Quan creixen, estan recobertes d'una mena vellut que està irrigat amb sang. Aquest procés de creixement, suposa una despesa enorme d'energia i nutrients per l'animal. Durant aquest procés, el cérvol pot perdre entre el 1  i el 5 per cent del seu pes.






Quan arriba l'estiu i les banyes estan al seu nivell òptim, la irrigació de sang s'atura. Per la qual cosa el cérvol  sent molta picor, i es refrega contra els arbres per intentar desprendre el borró envellutat, que li anirà caient a tires a mida que es vagi rascant; deixant al descobert una cornamenta blanquinosa que s'anirà enfosquint els dies posteriors.







Un cop el cérvol té la seva cornamenta neta se l'afila amb petits arbres que van deixant pelats. Això succeeix a l'època de la brama, és a dir quan el femelles entren en zel a mitjans de setembre, depenent del clima.







Les banyes són una eina de lluita, per barallar-se amb els contrincants per les femelles, i un indicador que perceben les femelles de la fertilitat del cérvol. Quan arribi altra vegada el mes de març i les banyes ja no tinguin cap utilitat, les tornaran a perdre. No cauran alhora, sinó alternativament. Un cop siguin al terra els senglars o els mateixos cérvols les rossegueran i lleparan per extreure'n les substàncies minerals que contenen.










Les femelles i les seves cries, es mouen en ramats diferents als ramats dels mascles. Només es retroben durant l' època d'aparellament. 








El període de gestació del cérvol dura 8 mesos i solen tenir una sola cria. En contades ocasions en tenen dues. Les cries tenen el pelatge del cos amb taques blanques.







Els mascles vells són solitaris i se'n van cap a les parts més altes de les muntanyes. Poden viure entre 10 i 20 anys. Tenen molt bon olfacte, oïda i bona vista.












Natura i descobriments :  Cérvols




Característiques del cérvol


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada