dissabte, 10 de desembre del 2016

L' ESTRUÇ







L’estruç és l'au més gran del món, els mascles poden arribar a mesurar 2,75 metres d'alçada i pesar 160 kg. Les seves cries quan neixen medeixen entre 25 i 30 cm d'alçada i pesen 900 grs. Durant el primer any de vida creixen uns 25 cm al mes.









Encara que no poden volar, són aus corredores fortes i ràpides.  Corren a velocitats de fins 70 km/h. Poden utilitzar les seves ales com un timó, que els ajuda a canviar de direcció quan corren. Les potes llargues i poderoses els permeten fer una gambada de 3 a 5 metres en un sol pas. Aquestes potes poden ser armes molt poderoses; una coça d'estruç pot matar un humà o un lleó.








Els estruços a vegades es barregen amb els mamífers, perquè  tenen molt bona vista i els remugants tenen molt bon olfacte i oïda, així aconsegueixen estar més protegides dels depredadors.










Durant l’època d’aparellament, tant el coll com el bec del mascle prenen una coloració vermellosa ( per l’acció de la testosterona), i és llavors quan es tornen més territorials defensant una àrea o territori.






Aquestes aus viuen en grups d'una dotzena d'exemplars. El mascle alfa manté aquests grups i s'aparella amb la femella dominant. També es pot aparellar amb altres femelles no dominants del grup.

Totes les femelles, posen el ous en el niu de la femella dominant, (encara que els seus propis mantenen un lloc privilegiat al centre del niu). La femella dominant i el mascle alfa formen torns per incubar els ous.









És l'au que posa els ous més grossos, pesen entre 1,2 i 2kg i mesuren 16cm de llarg per 13cm d'ample , encara que pot variar d'una au a una altre. Un ou d'estruç equival a 24 ous de gallina.  Els ous d'estruç són de color blanc marfil.








Quan els ous eclosionen, el mascle té cura de les cries amb l'ajuda de la femella, i poden reunir cries de diverses famílies juntes, donat que quan es troben dues famílies d'estruços es disputen el dret a cuidar els pollets.








Només tenen dos dits a cada peu, és una adaptació de les seves extremitats per la cursa així és disminueix la superfície de contacte. El dit intern, els proporciona impuls en les llargues gambades, i està dotat d'una ungla molt forta, una arma que els serveix als mascles en les seves baralles nupcials i per protegir-se dels depredadors.









El bec també és una eina de defensa, aquesta au pot propinar fortes pessigades amb el seu bec.



Autor: Amcaja






Els estruços enterren el cap en cas de perill?





En una cursa qui guanyarà l'estruç o l'home?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada