dimarts, 5 de setembre de 2017

L' ÓS PANDA




Quan neixen els óssos panda són cecs i diminuts (0’001 vegades la mida de la seva mare), tenen tot el pèl blanc amb la pell rosada. Cap els 15 dies els hi surten les taques. L’ós panda està entre els mamífers de creixement més ràpid: passa d’uns 100gr a 1’8 kg en el primer més de vida.





Habiten en els boscos de l’est del Tibet i el sud-oest de la Xina, a unes altituds compreses entre els 1500 i 4000 m, també els podem trobar als boscos de l’Himàlaia. 
El clima és humit i fred, amb abundant vegetació, sobretot de bambú. La temperatura pot variar de 20º a -5ºC.




Tot i ser carnívor, no s’alimenta com a tal. La seva dieta es compon bàsicament de bambú. El seu intestí no té la flora necessària per digerir bé la cel·lulosa,  i només  aprofita  el 17% del que consumeix.  Aquest motiu l’obliga a ingerir al dia entre 10 i 20kg de brots, talls i fulles d’aquesta planta, entre 15 i el 30% dels seu pes.






Els óssos panda no poden hibernar com altres espècies d’óssos, la seva dieta a base de bambú no els permet acumular tota la grassa necessària per passar l’hivern dormint.





Les femelles només són fèrtils durant 2-3 dies a l’any. L’aparellament es produeix entre els mesos de març i maig i dura entre un i cinc dies, és l’únic moment  que estaran junts el mascle i la femella. Després de cinc mesos de gestació, la femella dona a llum en una cova, a una o dues cries, que arriben a la maduresa sexual entre els 4 i els 7 anys. Les cries romanen amb la mare fins els 2 anys. 
Els óssos panda són animals solitaris.






Són aficionats a trepar als arbres i fins i tot fer-hi una becaina. Les mares ensenyen a les seves cries a pujar als arbres per tal de protegir-se dels depredadors. La seva vida només corre perill  quan són petits, el lleopard de les neus és un dels seus depredadors.




Els óssos panda poden menjar bambú gràcies a que tenen, un sisè dit que els hi fa la funció de dit polze, i els permet agafar i tallar les canyes de bambú amb més facilitat. 
En llibertat poden viure entre 12 i 15 anys.




Les lleis de la Xina protegeixen l’ós panda, fins i tot  n’ha augmentat el seu nombre. S’han donat casos de cadena perpètua i fins i tot la pena de mort per matar óssos panda, o traficar amb les seves pells. 
Hi han aproximadament uns 1600 exemplars  d’ós panda gegant  en llibertat al món.








Documental el Panda Gegant





L' únic ós panda de color marró que hi ha al món



Cap comentari:

Publica un comentari