dimecres, 13 de desembre del 2017

L'ESTURIÓ




esturió comú -Acipenser sturio


Lesturió, científicament conegut com  Acipenser, és un gènere que inclou al voltant de 20 espècies, totes amb característiques força  similars, entre les que hi ha l'esturió comú (Acipenser sturio).


Autor imatge: Eric Engbretson 

Aquest peix ja existia fa 250 milions d’anys. El seu hàbitat està associat als grans sistemes fluvials de l’hemisferi nord, al mar Negre,  Caspi, també a Amèrica del Nord i Europa.


Autor imatge: Own work


Tenen el seu cos guarnit de cinc rengleres longitudinals d'escuts ossis. El seu cap està envoltat per un sòlid escut d'óssos dèrmics. La boca (petita, inferior i desproveïda de dents) té una forma de trompa que els permet escorcollar el llot per alimentar-se principalment d’ invertebrats: petits crustacis, mol·luscs, cucs…


Autor imatge: Own work

Tenen un desenvolupament molt lent, però poden mesurar fins 5 m de longitud i pesar 480 kg.
Poden viure fins a 100 anys. Els seu esquelet està format principalment per cartílags i no tenen escates.
Els esturions no es reprodueixen abans dels 10 anys en el cas dels mascles, i cap als 15 anys en el cas de les femelles.


Autor imatge: Daniel Döhne

L’esturió comú habita al mar a força profunditat; a l’estiu puja pels rius, per pondré els ous. El nombre d’ous pot oscil·lar entre 300.000 i 2 milions, un cop feta la posta, torna a la mar. Les cries romandran al riu fins els 2 anys i  després marxaran al mar.


L’autèntic  caviar s’obté de l’esturió. Cada vegada més piscifactories es dediquen a la producció de caviar, les espècies d’esturió que més s’utilitzen són:  Beluga, Osetra, Sevruga...  Els ous són de color negre, gris clar o fosc.





En estat salvatge, l’espècie està greument amenaçada per la destrucció del seu hàbitat, la contaminació i la sobrepesca. La creació de barreres en les seves rutes migratòries, redueixen el seu èxit reproductiu i fragmenten les poblacions, particularment per les preses d’energia hidroelèctrica.







Cria d'Esturions per l'obtenció de caviar a Argentina






Un Esturió al Panamà





L'esturió un peix pràcticament extingit a l'Ebre



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada