divendres, 13 d’octubre de 2017

LA SARGANTANA


La sargantana és una animal de sang freda, no pot estar molt de temps en la foscor del seu amagatall, necessita el sol. Per això habitualment viu en  murs assolellats.
 També viuen en terrenys pedregosos i rocosos, boscos i camps. Els agraden els llocs  on hi trobin petits amagatalls on amagar-se dels depredadors.
La cua d’algunes sargantanes es separa del seu cos quan l’atrapen. La  cua que s’ha desprès, continua movent-se ràpidament, confonent al depredador. Aquesta defensa li dona temps a la sargantana per fugir. Li tornarà a créixer una altra cua, però serà més curta i d' un color diferent.

La sargantana és molt espantadissa. Només que senti un so o vegi una ombra, de seguida s’amaga en qualsevol forat petit. Les sargantanes tenen molts enemics: serps, guineus, martes, aus rapinyaires, cigonyes …


Són animals insectívors. S’alimenten de: formigues, tèrmits, aranyes, mosques, cargols, grills, saltamartins, cucs, escarabats…
Estudis realitzats a sargantanes, han demostrat que un mascle té vàries femelles i que viuen vinculats a un arbre. Quan més gran sigui aquest, més femelles hi haurà a l’arbre, encara que és un sol mascle el que defensa el territori,  vigorosament amb moviments de cap enèrgics, i no dubte en mossegar altres mascles que intentin envair el seu territori.


Normalment a l’octubre, la sargantana s’instal·la sota les arrels d’un arbre o en altres forats terrestres i es posa a hivernar. Finalment a l’abril, quan el sol comença a escalfar el terra, abandona el seu cau. Des del maig fins al juny, les femelles ponen entre cinc i quinze ous, enterrats a poca profunditat. Després de dos mesos naixeran les petites sargantanes.


Existeixen a la vora de 4000 espècies diferents de sargantanes a tot el món, força semblants però amb diferències notables; sobretot amb la mida, color de la pell, i hàbitat.Les sargantanes viuen una mitjana de 5 a 10 anys, encara que hi ha exemplars que poden viure fins a 20 anys.L' Origen de les espècies:   Sargantanes en un arbre evolutiu
Sargantanes buscant el camí de tornada a casa

La sargantana de les illes balearsCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada