dimecres, 2 de novembre del 2016

PEIX PALLASSO O PEIX ANEMONE







Amphiprion ocellaris és el seu nom científic, pertany a l’ordre dels Persciformes, que vol dir: similar a una perca. Hi han més de 30 subespècies de peix pallasso conegudes. El peix pallasso es va fer molt popular amb la pel.lícula infantil “ Buscant en Nemo” de l’estudi Disney-Pixar.

Autor: Jenny Huany
Autor: Nick Hobgoog

El peix pallasso realitza una complicada dansa amb l’anemone abans d’ instal·lar-hi el seu domicili.  Frega suament diferents parts del seu cos amb els tentacles de l'anemone, fins aconseguir que aquesta s’acostumi a ell. La capa de mucosa que recobreix la pell del peix pallasso el fa immune al fibló mortal de l’anemone, que s’alimenta de peixos. 
A canvi de protecció contra els depredadors i restes de menjar, el peix pallasso manté allunyats els intrussos i manté l’anemone lliure de paràsits.



Autor: Nick Hobgood

Aquesta simbiosi és ideal perquè el peix pallasso no és un bon nedador. Mentre l’anemone l’alimenta amb un tel residual que es forma en els seus tentacles, el peix pallasso la proveeix de nutrients mitjançant els seus residus fecals. Per les nits, el peix dorm en el seu interior, i de dia es dedica a netejar  l’anemone i la protegeix de l’atac dels peixos papallona , anguiles i taurons.







Els peixos pallasso són omnívors ( s’alimenten de plantes i animals). La seva dieta es compon principalment d’algues, petits mol·luscs, crustacis i zooplàncton.
La jerarquia també influeix en les normes d’alimentació de l’especies. Mentre els exemplars més petits no es separen de l’anemone els més grans s’allunyen uns metres per aconseguir noves fonts d’aliment que complementin la seva dieta.






La condició d’hermafrodita d’aquesta espècie, fa que es  reprodueixi amb facilitat per tal de mantenir la proporció de femelles i mascles adults. Curiosament tots els peixos pallasso neixen mascles, i tenen la capacitat de canviar de sexe, però únicament ho fan per convertir-se en la femella dominant del grup . El canvi de sexe és irreversible.
La temperatura és un factor determinant en la reproducció del peix pallasso. 







Depenent de l’espècie poden pondre centenars o milers d’ous en qualsevol superfície plana a prop de l’anemone que els hostatja. El mascle protegeix els ous fins que eclosionen 6 i 10 dies més tard (generalment, dues hores després del capvestre).


Autor: Brian Gratwicke

     Autor: Chaloklum Diving



Es troben a les aigües càlides dels oceans Índic i Pacífic incloent-hi la Gran Barrera de Corall i la Mar Roja.










La simbiosi entre el peix pallasso i l'anèmona





El peix estrella, la lluita per la supervivència


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada