dimarts, 23 d’octubre de 2018

LA IGUANA

Les iguanes eren conegudes pels nadius americans, i encara que els colons espanyols ja varen veure alguns d'aquests animals, no va ser fins l'any 1835 en una de les expedicions de Charles Darwin a les Illes Galápagos quan es varen començar a descobrir les espècies i  estudiar-les.

 Hi ha moltes varietats d'iguanes a la natura; elles viuen tant a les selves tropicals com subtropicals, al desert o en zones costaneres. En trobem a Amèrica, del sud-est de Canadà fins al centre. A Sud-amèrica, a les Illes Galápagos,  algunes illes del Carib,  les illes Fiji i Madagascar. 

I
La gran majoria d'iguanes són herbívores, i només mengen vegetació com botons florals, fruita i fulles tendres. Les iguanes marines, s'alimenten rascant les algues de les roques o menjant algues del fons marí. I d'altres iguanes de zones àrides gaudeixen menjant insectes i petits invertebrats juntament amb la vegetació.
Tenen unes ungles molt llargues i afilades per poder enfilar-se dalt dels arbres.Les iguanes del desert, habiten als deserts de Mojave i Sonora, en algunes illes del Golf de Califòrnia, i en menor nombre, també al sud de l'estat de Nevada, Arizona, Utah i la Baixa Califòrnia als Estats Units. A la regió nord oriental de Mèxic, també existeix una gran concentració d'aquests rèptils.  El seu hàbitat es caracteritza per regions desèrtiques, boscos tropicals i subtropicals, zones àrides i rocoses. Aquests animals poden suportar temperatures superiors als 50 graus. 


La cresta dorsal i la papada d'aquests rèptils són força cridaneres, sobretot en els mascles, que les tenen d’ una mida més gran. La seva pell està coberta de petites escames i, tenen uns colors que fan que es camuflin molt bé amb l'entorn. Els mascles durant l'època aparellament adopten uns tons ataronjats i vermellosos a tota la pell.Les iguanes són animals generalment solitaris. Encara que també poden conviure en grup, normalment en èpoques d'aparellament, quan es concentren vàries femelles i un mascle dominant. El ball del festeig té una gran importància en l'aparellament. Consisteix en l'expansió i contracció de la papada del mascle i moviments del cap i la cua. El mascles són molt territorials i estan més agressius durant l'època de reproducció. Utilitzen la seva cua  com una arma per fer fora els altres mascles.


La femella, després d'uns 65 dies de l'aparellament, excava un túnel per pondre els ous. Aquests túnels poden arribar a mesurar fins a 2 metres de profunditat. Quan neixen les petites iguanes s'han d'espavilar soles, moltes d'elles moriran joves, i les que aconsegueixin sobreviure, tindran una esperança de vida de 10 a 20 anys.Passen la major part de la seva vida dalt dels arbres. Són excel·lents trepadores, les iguanes de major edat sempre busquen col.locar-se a una alçada més superior que les joves.
Les iguanes són bones nedadores fins i tot poden bussejar per escapar dels depredadors.


Durant un enfrontament fan servir la seva cua per colpejar l'enemic, també  tenen la possibilitat de despendre una part de la seva cua en una situació de perill, i així assegurar una ràpida fugida.
A la part superior del cap, hi tenen un tercer ull, que és una estructura similar a una retina que es connecta a la glàndula pineal del cervell. Encara que no produeix imatges, permet que hi passi la llum, i es creu que els serveix com a brúixola solar.Molts misteris i curiositats envolten a  la iguana marina, un rèptil que té el seu origen a les Illes Galápagos,  sol mesurar de 0’6 a 1,3 metres i pesar  entre 0,5 i 1,5 quilos. 
Només dediquen un 5% del seu temps a estar dins de l'aigua, que és d'on extreuen les algues de les que s'alimenten.  
Les iguanes marines són les úniques que poden bussejar 45 minuts.


Es mouen amb agilitat dins de l'aigua més que al terra, el seu cos s'ha adaptat  al mar. Per evitar l'acumulació de sal, la secreten en forma de cristalls a través d'una glàndula salina nasal.
El color negre de la seva pell, les ajuda a absorbir la calor quan surten de l'aigua freda.
Són animals tímids.Les iguanes marines de les Illes Galápagos
7 iguanes exòtiques que són úniques 
Parc de les iguanes a  la ciutat de Guayaquil, EquadorCap comentari:

Publica un comentari