dimarts, 28 de maig del 2019

EL RINOCERONT




La paraula rinoceront prové dels termes grec rhino (nas) i  kera ( banya)  i significa literalment “nas amb banya”.




Existeixen cinc espècies: el rinoceront blanc  i  rinoceront negre a l'Àfrica; el rinoceront de Java, el rinoceront de la Índia  i  el rinoceront de Sumatra a l'Àsia.




Les dues espècies africanes i el rinoceront de Sumatra tenen dues banyes, mentre que el de la Índia  i  el de Java només en tenen una.



Les banyes dels rinoceronts no tenen un nucli ossi, sinó que estan fetes de queratina, la mateixa substància que també forma el nostre cabell i les ungles. Si la banya es trenca en una baralla, pot regenerar-se  i pot arribar a créixer 7cm en un any, la banya del rinoceront no deixa mai de créixer.


La pell del rinoceront és molt gruixuda, però tot i això, és força sensible a les cremades solars i les picades dels insectes.
Els ocells picabous es mengen les paparres, tàvecs, larves i altres paràsits que s’allotgen a la pell del rinoceront.



S'alimenten generalment d'herba, fulles, la seva capacitat de fermentar l’aliment en el colon els permet sobreviure consumint matèria vegetal més llenyosa, com arrels i branques, en cas necessari, però prefereixen les parts més nutritives i toves.



Els rinoceronts africans no tenen dents a la part frontal de la boca, per mastegar utilitzen els potents premolars i molars per aixafar l'aliment.

Tenen  mala vista i utilitzen el seu sentit de l'olfacte que és agut i l'oïda que és sensible.



L'embaràs del rinoceront oscil·la entre 15 i 18 mesos depenent de l'èspecie. Les cries  quan neixen pesen uns 65 kg  i, 40kg  en el cas del rinoceront de la Índia i el blanc.
El rinoceront negre pot seguir les passes de la seva mare tres dies després del naixement.

L'esperança de vida  és d'entre 40 i 50 anys.



Els  petits rinoceronts, no se separen de la mare fins que tenen 3 anys. Sols no podrien sobreviure perquè és l'etapa en que tenen més depredadors.



En canvi els rinoceronts adults no tenen enemics naturals. Però, la demanda de les seves cotitzades banyes, que rivalitzen amb el preu de l'or i que s'utilitzen en la medicina tradicional xinesa ha portat a aquest animals a una situació crítica al límit de l'extinció.








Mor l'últim mascle de rinoceront blanc del nord que vivia en llibertat 




El rinoceront de Sumatra en perill d'extinció



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada