diumenge, 16 de desembre de 2018

LA FOCA







La foca és un mamífer que pertany a la família de mamífers pinnípedes marins. 
Existeixen a la vora de 19 espècies de foques o fòcids, com també se'ls anomena. Entre les seves principals característiques en destaca l'absència de pavelló auditiu extern.




El cos de les foques està especialment adaptat per moure's dins l'aigua, és allargat, fusiforme, les extremitats anteriors són curtes i aplanades, per tal de facilitar els seus   moviments dins el mar.



Les foques tenen urpes que utilitzen per agafar-se a les roques i als blocs de gel.
Els bigotis són molt sensibles i els serveixen per detectar les seves preses a l'aigua.



Aquests animals són carnívors, els peixos són la seva principal font d'aliment, els agraden molt els calamars, pops, cargols, sèpies i crancs.
La foca lleopard també s'alimenta de foques més petites i de pingüins.
imatge d'una foca lleopard

Solen dormir dins l'aigua i poden estar diversos minuts sense sortir a agafar aire, i pugen a la superfície, sense tenir   d'interrompre el son.


Les foques poden passar molt de temps dins l'aigua, però el més comú és que s'estiguin moltes estones a la vora del mar. A més de prendre el sol, a terra ferma, s'aparellen, muden la pell, juguen i dormen.






Hi ha foques a tot el món, encara que les més populars són les foques que viuen en climes extremadament freds, però també hi ha espècies que viuen en zones tropicals. Les que viuen en zones fredes, es protegeixen de les baixes temperatures gràcies a la seva pell i, a la gruixuda capa de greix que acumulen.





Aquests animals són capaços de nedar grans distàncies i submergir-se a grans profunditats per capturar alguna presa; la foca de Weddel pot submergir-se a una profunditat de 600 metres.




La immensa majoria de foques neden en  aigües salades, però la foca del Baikal, es passa tota la vida a l'aigua dolça del llac Baikal, a Sibèria. Se sap que la foca comú i d'altres espècies en ocasions també naveguen en estuaris i rius per buscar menjar. 



Una foca comú pot viure fins als 20 anys d'edat, però algunes espècies viuen menys, i d'altres poden viure fins als 40 anys. Però, com que tenen molts depredadors la majoria de foques no arriben a la vellesa.




Durant l'etapa d'aparellament, els mascles protagonitzen violentes baralles per aconseguir una femella. Aquesta actitud, provoca un desgast físic i un estrès molt important, que redueix l'esperança de vida dels mascles, en comparació amb la de les femelles. Algunes parelles són monògames i  d'altres polígames. Per exemple: els elefants marins formen harems en els que un mascle té accés a moltes femelles.




El període de gestació és d'aproximadament 10 mesos, les foques tenen una sola cria. La mare és molt protectora i fins i tot, es pot posar agressiva quan algun intrús s'aproxima. La cria s'alimenta durant 30 dies de llet. Aquesta llet, conté  molt de greix i fa que la cria augmenti ràpidament de pes. Un cop tingui el pes adequat, la mare la deixarà i la cria s'haurà d'espavilar sola.

Autor imatge: Matthieu Godbout



La foca polar,  també coneguda com foca Pia o de Groenlàndia, neix coberta de pèl blanc. Els 3 primers dies el seu pèl té una coloració groguenca. Aquest pelatge blanc només el tenen de 13 a 15 dies, després el pèl els canvia progressivament a color  gris plata.

La foca més gran és l'elefant marí del sud. Els elefants marins mascles, poden arribar a mesurar més de 5 metres de llarg i a pesar entre 2.200 i 4000 quilos. La femella, és força més petita i no supera els 3 metres de llarg i pot  pesar 900 quilos.








Una foca puja a una embarcació per protegir la seva vida







Una foca interaccionant amb un submarinisme







Mini documental de les foques, amb lleugers tocs d'humor


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada