dimecres, 4 de maig del 2022

EL LINX




Lynx és un gènere de mamífers carnívors de la família Felidae, col·loquialment coneguts com linxs. Es coneixen quatre espècies caracteritzades per la seva mida, potes fortes, llargues orelles, cua curta i cos més o menys tacat. Totes les espècies habiten exclusivament  a l’hemisferi nord i es distribueixen en tres continents, Amèrica, Àsia i Europa.




  Linx Roig (Lynx Rufus) Autor: Calibas 

El linx roig és el més petit de tots, pesa entre 7 i 13 Kg i les femelles entre 5 i 8 Kg, mesuren uns  63 cm de llargada. 

Aquest linx no té les orelles punxegudes  i s'assembla més a un gat domèstic. Té els peus petits i les cames curtes  i, gairebé sempre és tacat. El linx roig, en anglès, s'anomena Bobcat, que significa gat pelut, precisament per la seva cua curta i peluda. Es troba a Amèrica del Nord, des del sud de Canadà fins al centre de Mèxic.


Linx Canadenc (Lynx Canadensis) Autor: Michael_Zahra

El linx canadenc té aproximament, el doble de la mida d’un gat domèstic. S’assembla força al linx nòrdic però és una mica més petit, té el pèl més grisos, les potes un xic més llargues i no tan tacades, els peus són més amples i peluts per poder caminar millor per la neu.

Tot i  el seu nom, habita també en altres regions de Nord-amèrica, només està en perill d’extinció als Estats Units, degut a la pèrdua d’hàbitat, per  la tala d’abres i la conversió agrícola.

 

Linx Ibèric (Lynx Pardinus) Autor: Diego Delso

El linx ibèric és més petit i esbelt que el nòrdic, té una llargada d’entre 85 i 110 cm de longitud i un pes de 10 a 13 quilos, l’altura fins a l’espatlla és d’entre 45 i 60 cm. Està en perill d’extinció, però en els últims anys degut als programes de conservació i cria  s’ha aconseguit augmentar-ne la seva població fins a un miler d’exemplars aproximadament.

Es pot trobar al sud de la península ibèrica, en llocs com la serra d’Andújar, Jaén i el parc nacional de Doñana.


Linx nòrdic (Lynx Lynx) Autor: Aconcagua

El linx nòrdic és el membre més gran del seu gènere, el seu pes és d’entre 10 i 30 Kg, la seva longitud varia de 80 a 130 cm i l’alçada fins a l’espatlla és de 50 a 65 cm. És pot trobar a Europa i Àsia, aproximadament el 90% d’ells viu a les zones forestals de Sibèria.




Els linxs són felins de mida mitjana. Ens crida l'atenció que tenen les orelles coronades amb uns llargs flocs de pèls negres, aquests flocs els serveixen per incrementar  més la seva audició. 





El seu pelatge varia d’acord amb el seu clima. Els que viuen a les regions del sud tenen el pèl més curt i de color més fosc, mentre que els que viuen a les regions del nord, a l'hivern  el pelatge se'l torna més dens i llarg per protegir-se del fred i d’un color més clar per passar desapercebuts entre la neu. Totes les espècies de linx tenen  el pit  i la panxa de color blanc.



linx ibèric

Són animals solitaris, però a vegades petits grups de linxs cacen i viatgen junts. Els territoris dels mascles són més grans que els de les femelles . Són grans escaladors, àgils i passen la major part del temps entre les branques dels arbres, a l’espera de preses com mamífers i aus.



S’alimenten principalment de conills i llebres, a vegades cacen ratolins, esquirols, perdius, galls fers..., i els linxs nòrdics  fins i tot poden caçar  algun petit cabirol.




El linx nòrdic és el tercer depredador més gran d’Europa després de l’os bru i del llop.




Tenen una esperança de vida de 10 a 12 anys en estat silvestre.






Els periode de gestació dels linxs dura uns 60 dies aproximadament. La femella té una mitjana de dues cries i és ella la  que és farà càrrec dels petits. Als dos mesos, les cries són capaces d'acompanyar a la seva mare a les caceres i, romandran amb ella fins als nou mesos.

Poden reproduir-se a l'any i mig de vida.




Els linxs tenen pocs depredadors, el més vulnerables són els petits que són caçats per ossos, llops, coiots i pumes.









Els 4 tipus de linx



El linx ibèric




Què passa amb els linxs?
Mini documental en clau d'humor



2 comentaris:

  1. Amb aquest post m'he recordat de l'estimat naturalista Félix Rodríguez de la Fuente...

    ResponElimina
  2. El seu programa: El hombre y la Tierra, és tot una icona pels que ja tenim uns anyets.
    A casa es mirava en família i no ens perdíem cap programa. Un presentador amb molt de carisma, que va trepitjar fort i va deixar petjada en els nostres cors.
    Moltes gràcies Maria i bon cap de setmana!

    ResponElimina