diumenge, 19 de març del 2017

LA CIGONYA










La cigonya és un ocell de la família dels cicònids de gran tamany que fa 100 cm d’alçada i aproximadament  190 cm amb les ales obertes.




Té el plomatge de color blanc amb una franja negra a les ales. El bec fa de 15-19 cm de llarg i és de color vermellós, les potes també són llargues i de color rogenc.






Viu a prop de zones humides, aiguamolls i també en zones urbanes.
Menja insectes, petits mamífers, cucs, crancs, granotes, sargantanes, serps petites i peixos. El seu bec fort, llarg i punxegut li serveix d’arma, d’arpó per atrapar les seves preses i excavar en el fang, i com una pinça per prendre aliment.


 És una au beneficiosa, captura ratolins i saltamartins en els camps cultivats, i elimina aquestes espècies perjudicials per l’agricultura. 

Actualment s’ha acostumat a alimentar-se d’escombraries  i per això, cada cop és menys freqüent la seva emigració en busca d’aliment, durant els hiverns cap a l’Àfrica.








Les cigonyes són unes hàbils voladores. Quan volen adopten un posició allargada: el cos, el bec i les potes formen una línia recta. Baten les ales lentament i quan el vent  els és favorable planegen amb les ales immòbils com les àguiles.







 És una au migratòria, passa l’hivern  en llocs on fa calor com   l’ Àfrica meridional  i després a l’estiu, per fugir de les altes temperatures, abandona el continent africà i passa l’estiu a l’Europa central, especialment a Alemanya, Polònia i Rússia.





La majoria de cigonyes arriben a la maduresa sexual a l’edat de quatre anys.
Els europeus del nord, alguna vegada varen alentar a les cigonyes perquè nidessin sobre les seves cases, esperant que aquestes aus els portarien la fertilitat i la prosperitat. Les cigonyes són un símbol de fertilitat i paternitat.





Fan el niu dalt d’edificis alts, xemeneies, campanars i arbres.
El niu està fet amb branques, fang i altres materials com fragments de roba.
La femella pon de 3 a 5 ous de color blanc i els cova durant 5 setmanes; després neixen els pollets que romanen al niu durant unes 8-9 setmanes.







 Moltes cigonyes adopten una posició curiosa quan dormen. Amaguen una pota i la dobleguen contra el seu cos, sostenint-se amb l’altre, recta com un bastó, i sense perdre l’equilibri.







És comuniquen fent sorolls amb els seus becs. Els pollets de cigonya poden menjar fins el setanta per cent del seu propi pes corporal al dia. El promig de vida d’una cigonya és de trenta a quaranta anys.







Existeixen diversos tipus de cigonyes que presenten diferències entre elles. Principalment en el color de les seves plomes i petites variacions en el seu bec. Un exemple és la cigonya negra.











Documental la Cigonya Blanca




Per sant Blai la cigonya veuràs;
i si no la veus, any de neu.

La festivitat de Sant Blai és celebra 
el dia 3 de Febrer



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada