diumenge, 14 de maig del 2017

EL PEIX ESCORPÍ O PEIX LLEÓ






El peix lleó presenta algunes de les seves aletes dividides en radis, amb aspecte de plomes. El seu cos té una coloració amb franges verticals marrons i blanques. Algunes de les seves aletes tenen espines amb glàndules verinoses. Aquestes aletes i la seva magnífica coloració ratllada avisen que no se'l  ha de tocar.






La picada d’aquest peix és extremadament dolorosa, i pot provocar nàusees i problemes respiratoris, no és mortal, però cal anar ràpidament a un centre mèdic. Les espines verinoses li serveixen per protegir-se dels depredadors, i es poden moure individualment per impedir el seu atac.





És originari de l’Indopacífic on viu en esculls llacunars, a prop de la costa, fins a 50 m de profunditat, encara que també pot viure en zones més profundes de fins a 140 m. 
Degut a la introducció accidental o irresponsable per part de l’home ha proliferat  la seva població a les costes dels Estats Units, sobretot a Florida, Carolina del Sur, el Golf de Mèxic i el Mar Carib, i sembla que la seva expansió no té aturador.








Són peixos territorials i solitaris. Cacen majoritàriament durant les primeres hores del dia, però també durant la nit. S’alimenten de petits peixos, crustacis, invertebrats, se'ls empassen amb la seva boca immensa. Usen les aletes pectorals per acorralar la presa. Són uns grans depredadors i causen greus problemes en els ecosistemes degut a la seva voracitat.






En les temporades d’aparellament, els mascles formen petits grups on hi ha diverses femelles, aquest fet provoca agressives baralles per determinar quins es podran aparellar.

Les femelles poden pondré de 2000 a 15.000 ous, dels que naixeran en dos dies les cries. Un gran nombre de cries seran consumides pels depredadors, però la seva població està augmentant alarmantment, i  es realitzen estratègies per reduir-ne el seu nombre.







Per sobre dels ulls tenen un únic tentacle, amb el que atrau les seves preses. 
El peix lleó mesura  entre 20 i 40 cm, i el seu pes és d’ aproximadament mig quilo. Poden viure fins a 15 anys i  quan tenen 1 any de vida ja es poden reproduir.










Per descansar i estar protegits dels depredadors, s’amaguen a les esquerdes de les roques . Són l’aliment de grans morenes, peixos ballesta, taurons, neros… Però a les noves zones on han estat introduïts com a l’Oceà Atlàntic, no tenen pràcticament depredadors pel seu aspecte ferotge i la seva agressivitat. 
Tot i el seu verí, el peix lleó és comestible per l’esser humà, però s’han de tenir coneixements específics de com netejar-lo perquè no quedin restes de verí. 






Els peixos lleó s’han fet molt coneguts per la seva venda com a peixos d’aquari per la seva bellesa i espectacularitat. Però aquest fet comporta també perills.
La seva introducció a l’Oceà Atlàntic, s’adjudica al trencament d’un aquari a la Badia Biscaïna a Miami, per part de l’Huracà Andrew.

També és molt  perillós que alguns propietaris que tingui algun  exemplar  com a mascota, cometin la irresponsabilitat d’alliberar-lo al mar un cop se n'hagin cansat. Fet per podria ocasionar terribles conseqüències per al medi ambient.












Els nostres mars el Peix Escorpí




El peix lleó l'amenaça silenciosa





El perillós peix lleó



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada