dimarts, 9 d’abril del 2019

EL CIGNE I EL BERNAT PESCAIRE





Sense demanar res a ningú, un bernat pescaire, gris i prim, s’aguantava sobre una pota, amb les plomes estarrufades i el coll entre les espatlles, mirava indiferent des de la vora del llac les gracioses evolucions del cigne. Aquest caminava  altiu  i presumint  de  la  seva bonica caseta ubicada en  una illa petita.

Va veure el bernat pescaire, solitari, pobre i  mal vestit i  per fer-se veure, més que per caritat, es va aproximar a ell amb aires protectors.

El cigne pensava que el bernat pescaire s’acostaria per saludar-lo amb el respecte que la pobresa hauria de mostrar cap a la fortuna o potser per demanar-li alguna almoina: però,  tot i que a poc a poc  i donant voltes s’anava acostant, veia que el bernat pescaire no es movia i el seguia mirant amb la major indiferència.

Se li va acostar tant com va poder, per mantenir una conversa i li va dir al bernat pescaire qui era, quina era la seva situació en el món, brillant per cert i  fins i  tot envejable, assegurant-li que amb els seus mitjans i les seves relacions el podria ajudar i tot presumint, li va dir que el podria necessitar, en alguna concessió de pesca o  per qualsevol altre cosa que li pogués ser útil.

El bernat pescaire no contestava i semblava no escoltar o no entendre els amables oferiments, per espontanis que semblessin. Ell no necessitava més del que tenia; no volia major riquesa; vivia com podia sense deure res a ningú i sense tenir cap obligació, ni la volia contraure, sabent que ningú et dona alguna cosa a canvi de res;  i  d’aquí el seu desinteressat silenci.


I el cigne no va tenir més remei que tornar a la seva suntuosa caseta, sense haver aconseguit comprar el que sempre havia cregut de  tant poc valor: l’orgull d’un pobre.

Autor: Godofredo Daireaux


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada