diumenge, 11 d’abril del 2021

EL TUCÀ




El bec del tucà resulta ser més una arma en aparença que en efectivitat, doncs és buit per dins i lleuger, amb la seva gran mida serveix per dissuadir els enemics i depredadors, però no per lluitar contra ells.




El  bec pot arribar a mesurar un terç del seu cos, i està cobert de nombrosos vasos sanguinis que li permeten  regular la seva temperatura corporal. També a l'hora de d'alimentar-se la vora dentada de la part interna del seu bec li facilita la tasca de menjar. Té una llengua molt llarga amb forma de pluma que pot mesurar 15 cm.



Els tucans són aus de plomes i becs de colors molt cridaners.  Els seus ulls estan rodejats per una pell que en certes ocasions és de colors molt vius. Té les potes curtes però molt fortes, que li faciliten la sujecció a les branques i dos dits al davant i dos al darrere. No són ocells molt grans mesuren entre 42 - 62 cm. El més gran de tots és el tucà toco, el seu pes és de 620 gr.


Tucà toco

Els tucans tenen l'estómac molt petit i mengen molt sovint. S'alimenten principalment de fruites com: papaia, mango, baies, bananes…, també mengen insectes, aranyes, amfibis, ous, petits rèptils i rosegadors...



El tucà no vola grans distàncies i, generalment només el just per canviar-se d'arbre o quan els hi cal. Són aus molt inquietes i curioses, sempre estan explorant pels arbres o pel terra.





Són una espècie monògama, que viu  amb la mateixa parella durant la seva vida. No posseeix un cant melodiós, sinó que és monòton i fins i tot a estones pot ser desagradable.





El festeig del tucans és molt cridaner: la femella i el mascle comparteixen menjar i tronquets amb els seus voluminosos becs. Els seus nius solen estar en cavitats dels arbres. La femella pon entre dos i cinc ous en una sola posta anual.

La incubació dura de 17 a 20 dies. Els pollets neixen sense plomes i amb els ulls tancats. Després de 8 o 9 setmanes abandonen el niu  i al cap de tres o quatre anys estan madurs sexualment.

La vida del tucans és de la vora de 20 anys.



El tucà es considera en perill d'extinció, degut a diversos factors com la caça per elaborar guarniments amb les seves plomes, desforestació, comerç d'aus exòtiques…

En molts països americans, avui en dia, és un delicte comerciar amb aquestes aus o tenir-les en captiveri.










El Tucà. Becs extraordinaris







10 tipus de tucans realment atractius





Gege, el tucà que va tornar a la selva




2 comentaris:

  1. És realment una au fascinant alhora que desconeguda.
    Tan de bo el deixem en pau i el lliurem del constant perill d'extinció...
    Preciosa galeria de fotos!

    ResponElimina
  2. És una au extraordinària que cal conservar.
    Moltes gràcies pel comentari Maria!

    ResponElimina