dimarts, 5 d’abril del 2022

LA GRUA





Grua comú

Les grues són unes de les aus més grosses d’Europa. Els adults poden mesurar 120 cm de longitud i pesar fins a 6 kg. Aquestes boniques aus de potes llargues volen a molta altura amb una gran elegància i, emeten un trompeteig molt sorollós que s’escolta a un quilòmetre de distància.



Cada any, milers de grues procedents del nord d’Europa volen cap el sud per passar l’hivern seguint diferents rutes i fent parades en diversos llocs durant el camí, per alimentar-se i descansar fins que arribin al seu destí. Llavors, quan arribi  la primavera  faran el viatge de tornada cap al nord.




Les grues són aus importants en la cultura popular de diversos països. En alguns, fins i tot, les consideren símbols. Es coneixen 15 espècies que pertanyen a la família Gruidae. Les grues s’assemblen als agrons, però no pertanyen a la mateixa família i, elles són més fines, especialment quan volen amb el seu llarg coll ben estirat.




Es troben presents a tots els continents, a excepció de l’Antàrtida i Amèrica del Sud. En el continent Asiàtic és on troba la major diversitat  amb un total de 8 espècies, seguit d’Àfrica amb 5 espècies residents, que augmenten a 6 durant l’estiu amb les migracions i, Austràlia, Europa i Nord Amèrica amb 2 espècies.





Les grues no són gaire maniàtiques amb el menjar, s’alimenten sobretot de cereals i parts de plantes com: fulles, tiges, llavors o baies, també d’escarabats, cargols i altres petits animalons.


Grua damisel.la

Són una de les espècies més sorolloses que hi ha, una sola ja fa soroll; però si s’ajunten dues i criden, sempre sembla que es barallin; i una dotzena fan un gran rebombori.




Com d’altres ocells  migradors volen en forma de “V”, en   aquesta formació, l’abast del vol de la bandada augmenta un 70% en relació a un ocell volant sol. Quan un au surt de la formació, sent la resistència de l’aire i la dificultat de volar individualment, per aquest motiu torna a la bandada el més aviat possible, per aprofitar les avantatges aèries  que li comporta el vol en formació i també per rebre l’escalf i la protecció del grup.

Grua japonesa

Podem considerar que les grues són espècies semi-aquàtiques, ja que es passen el dia i s’alimenten preferentment en terra, però per la nit es refugien en aigües poc profundes i també la cria la realitzen en aiguamolls, per això aquests ecosistemes són importantíssims per elles.



Les grues coronades de coll gris són aus no migratòries i que viuen en grup, però quan arriba l’època de cria es separen i busquen una parella, que serà la mateixa durant tota la vida. És una de les grues més abundants d’Àfrica però la seva població ha disminuït un 15% en les últimes dues dècades.



grua coronada de coll gris

S’enfronta a la degradació de la seva àrea de reproducció i, a més a més, són perseguides pels grangers, ja que aquests veuen les grues com una amenaça pels seus cultius. Les grues solen envair els cultius i s’alimenten dels brots tendres de les plantes de blat de moro.

Durant la nit dormen en els arbres, evitant d’aquesta manera l’atac dels depredadors.



No totes les grues migren, normalment ho fan les que resideixen en els països més freds.

En època de cria són territorials i tenen una parella de per vida, però si després de diversos intents la parella no aconsegueix procrear desfan  la relació i es tornen a emparellar de nou.



Grua canadenca

La maduresa sexual de les grues s’estima que arriba entre els 3 i 6 anys. Quan bé el bon temps, les parelles escullen un lloc tranquil per fer el niu entre les plantes pròximes a la vora de l’aigua. La femella prepara el niu amb una pila de tiges i fulles. La posta, sol constar normalment de 2 ous. La incubació dura 1 mes, la femella es pinta l’esquena amb fang durant aquesta etapa per passar desapercebuda entre la vegetació. La parella protegeix els ous i participa en la criança dels polls.









Grua comú travessia d'Europa




Les cinc grues més boniques del món





Què passa amb les grues?
Mini documental en clau d'humor





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada