diumenge, 17 de juliol de 2016

EL DOFÍ






La respiració dels dofins és un acte voluntari, no reflex, com succeeix amb  els humans. Dormen amb un ull obert i el seu son és lleuger, la qual cosa els permet ser conscients que han de respirar.  Tenen l’habilitat de reposar la meitat del seu cervell, deixant l’altre activa i fer-ho alternativament. Per exemple, si té l’hemisferi esquerra del cervell reposant, l’ull dret no hi veu. I també pot dormir surant sobre la superfície del mar. 

Els petits dofins necessiten la protecció de les seves mares durant els primers dies. La mare no dorm, per evitar que el petit dofí s’esgoti i s’enfonsi, morint d’asfíxia.






Els dofins neden com si cavalquessin sobre les onades degut a que necessiten sortir a la superfície cada 5 o 8 minuts aproximadament a respirar. Respiren per l'espiracle.





       
  
    És un dels animals amb el cervell més gran en relació al cos. I està adaptat per nedar a grans velocitats. L’aleta de la cua, en posició horitzontal, està perfectament dotada per la propulsió. Les aletes pectorals per direccionar igualment com la cua completa. I l’aleta dorsal, pel contrari s’utilitza per aconseguir estabilitat.







La gestació d’un dofí és de 12 mesos i un cop neixi la cria estarà al costat de la seva mare de 3 a 6 anys. Durant aquest temps aprendrà tècniques de pesca i hàbits socials. Els dofins conviuen en grups relativament petits i de tant en tant visiten  altres grups.






Com d’altres cetacis, utilitzen sons per comunicar-se, orientar-se i capturar les seves preses, amb un sistema d’ ecolocalització com fan els ratpenats.

Cada dofí té un xiulet que el diferencia de la resta. Encara que aquests animals no tenen cordes vocals es comuniquen mitjançant uns sons que produeixen  amb uns sacs aeris nasals que tenen a sota l’espiracle. També es comuniquen amb gestos i contacte corporal.




Tot i ser uns grans saltadors,  queden atrapats a les xarxes de pesca flotants, i no tenen la possibilitat d’alliberar-se, això fa que alguns morin accidentalment.




La pell dels dofins es renova cada dues hores , perquè els sigui possible desplaçar-se amb més rapidesa. I per caçar entre corals subjecten trossos d'esponja en els seus musells , per protegir-los.




A l’estiu els dofins mengen menys que a l’ hivern, el motiu és que a l’hivern necessiten més greix perquè la temperatura de l'aigua és més baixa.















Informació dels dofins





Els Dofins, els ballarins del mar



Cap comentari:

Publica un comentari