dilluns, 23 de gener del 2017

EL CAVALLET DE MAR










El seu nom procedeix de la combinació de dos termes  hippo del grec ( que significa cavall), per la semblança del seu cap amb el d'un cavall, i del llatí campus ( que vol dir espai obert i pla, aplicable a les planúries i també al mar).







Són éssers venerats en la mitologia etrusca, fenícia, i sobretot a la Grècia clàssica, amb una rellevant presència en el teatre i la poesia. Aquests peixos, apareixen en una de les més importants obres mai escrites a  occident, la Ilíada d' Homer, on els cavallets de mar guien el carro de Posseidó, el déu del mar.








Com si fos una mena de cangur, el mascle acull la posta de la femella en una bossa ventral. La fecundació es produeix mentre el ous entren al sac del mascle. Els ous hi romanen entre de 10 dies i 6 setmanes depenent de l'espècie i de la temperatura del mar, fins que arriba el moment de l'eclosió; en aquest moment, abandonen el ventre patern i comencen a campar pel seu compte.









Són monògams (les parelles es mantenen juntes fins que mort un dels seus membres). Moltes vegades les parelles s'agafen de la cua.  Tenen una esperança de vida de dos anys. El seu envelliment es fa evident quan el cos de l'animal comença a perdre la seva pigmentació.
 







El cos del cavallet de mar està cobert de plaques òssies. La seva forma de nedar és molt diferent dels altres peixos, mantenen el cos en un angle recte amb el cap, s'impulsen amb l'aleta dorsal que té forma de ventall. L'aleta dorsal l'impulsa en els desplaçaments horitzontals, i l'agita unes 3 vegades i mitja per segon. Tenen una cua prènsil que els serveix de timó, i que s'enrosca en forma d'espiral i els permet subjectar-se als coralls i les plantes subaquàtiques.


Autor: Schreibsal




S'alimenten de petits invertebrats. Posseeixen un sistema visual  amb uns ulls que tenen mobilitat  independent, mengen petits crustacis que formen part del zooplàncton. L'aspiren a través del seu morro i se l'empassen sencer, perquè no disposen de dents. Es veuen obligats a consumir grans quantitats de menjar, degut a que pràcticament no tenen estómac.





Tenen a la seva pell unes cèl·lules anomenades cromatòfors, que els permeten canviar el to i el color de la seva pell quan es senten amenaçats, o durant el festeig. La velocitat del canvi de color, dependrà de la situació, essent molt ràpid en una situació de vida o mort.









El cavallet de mar d'algues també es coneix com a drac marí (en anglès, sea dragon) parent dels cavallets de mar. A diferència dels cavallets de mar la seva cua no és prènsil i el seu cos és més allargat, i presenta unes prolongacions que semblen fulles, que li permeten camuflar-se entre les algues (en concret entre el Kelp, una alga molt comuna als llocs on habita).







El més sorprenent del cavallet de mar foliaci, és la seva capacitat de mimetisme, que utilitza per evitar els depredadors i perquè les seves preses no el vegin, simulant a la perfecció les fulles i tiges de les plantes marines.











Animals increïbles : El cavallet de mar




Què passa amb els cavallets de mar?

(Mini-documental en clau d'humor)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada