dijous, 15 de febrer del 2018

EL COALA






  El nom de coala deriva de l’antiga paraula aborigen que significa : 
“ sense beguda” o “ el que no beu”. Això és així perquè el coala obté més del 90 per cent de l’aigua que necessita al menjar les fulles de l'eucaliptus on viu.


La seva dieta es compon de fulles d’eucaliptus que són tòxiques per la resta d’animals. Solen menjar una mitjana de 1 quilo de fulles al dia. Les seves dents estan adaptades per menjar fulles, retiren la seva l’humitat  (és la seva manera d’hidratar-se)  i trituren la fibra de les fulles, facilitant així la seva digestió que és molt lenta.



És un animal que es mou en un hàbitat natural molt limitat, ja que es veuen obligats a viure en entorns amb molts d’eucaliptus. Es troba a la part est d’ Austràlia, encara que les seves poblacions s’estenen cap el nord i el sud. El clima de les àrees on viu és força càlid i les pluges bastant freqüents.



Dormen unes 20 hores al dia. Són els animals més dormilegues que existeixen, és degut a la seva alimentació.
El coala és l’únic marsupial arbori sense cua. 


Els coales són nocturns  i solen ocupar el mateix arbre diversos dies. Només baixen al terra si és estrictament necessari. El seu cos no està fet per caminar  i en el terra estan molt desprotegits. Són animals territorials i solitaris només socialitzen per trobar parella.



Els mascles marquen el territori amb la seva orina, com ho fan molts animals. Les femelles també marquen el territori, amb una forta olor que produeixen les seves glàndules mamàries.



 En estat salvatge les femelles poden viure uns 15 anys, mentre que els mascles rares vegades superen els 10 anys. El motiu  és  perquè es veuen immersos en nombroses baralles.



Els coales són marsupials, les femelles després de 30 dies de gestació donen a llum una cria cega, sense pèl, que mesura 2 cm de longitud i pesa 1 gr. Seguidament  la cria es desplaça fins el marsupi per acabar de desenvolupar-se i alimentar-se de llet. Romandrà dins de la bossa fins els 6 mesos. Després la mare excreta una femta de color blanc, amb la que alimentarà la seva cria, per tal  d' inocular-li microorganismes, perquè el seu cos es prepari per la difícil digestió de les fulles  d' eucaliptus.





Austràlia terra de cangurs i coales



Un coala protesta enfadat perquè l'han fet fora del seu arbre


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada