dijous, 5 d’abril del 2018

EL DRAGÓ DE KOMODO


Autor: Own work

Viu únicament a la petita illa d'Indonèsia de Komodo i d'altres illes properes. El seu hàbitat natural són les zones més aviat planes de sabana i el bosc obert que creix en aquestes illes d'origen volcànic, de clima sec i calorós, amb uns 1577 mm de precipitació mitjana anual, però que cauen en tan sols durant tres o quatre mesos, de desembre a març.


Autor: Raul 654

És un rèptil carnívor i carronyaire. En el seu crani s'han descobert unes glàndules que produeixen  verí, que inoculen a les seves víctimes quan les mosseguen. És el depredador més poderós de les illes en les quals habita, ja que en aquestes no es troben grans mamífers caçadors. Pot arribar a mesurar 3 metres de longitud i pesar més de 150 quilograms, és el llangardaix més gran del món.



Es mou amb agilitat pel terra malgrat tenir un pes considerable (pot córrer a 20 km/h en distàncies curtes), neda molt bé, i és capaç fins i tot de desplaçar-se entre les illes properes quan els corrents marins són favorables.

Autor: Midori

La seva llengua és bífida i l’utilitzen per olorar, detectar sabors i percebre estímuls. Durant el festeig, els permet saber si la femella està llesta per l’aparellament. Tenen aproximadament 60 dents  a la seva boca, regenerables al llarg de la seva vida.

Autor: Dmano

L'aparellament comença entre el mes de maig i l’agost, i ponen els ous al setembre. Els ous eclosionen a l'abril, quan hi ha una major abundància d'insectes. Les femelles també presenten partenogènesi, un fenomen pel qual una femella pot pondre ous viables sense haver estat fecundada per un mascle.


Autor: Ltshears

Poden pondre fins a 30 ous.  Un cop neixen les cries, aquestes han de pujar dalt dels arbres per protegir-se, perquè son vulnerables a l’atac d’altres depredadors inclosos els dragons de Komodo.


Autor: Own work (Neil)


Quan és gran baixa al terra i utilitza el seu verí per caçar mamífers grans, aus i alguns invertebrats. 
Tot i que pot rebre l’atac d’altres congèneres, és immune al verí tòxic.


Autor: Own work 

Els dragons de Komodo regulen la seva temperatura amagant-se en caus, que excaven al terra, utilitzen les seves poderoses potes per construir-los. Durant la nit els caus els serveixen per conservar l’escalfor corporal i durant el dia per mantenir-se frescos quan fa  més calor.


Autor: Phyzome

La seva pell plena d’escames és gruixuda i aspre, i varia del color cafè, al gris vermellós. La seva llarga cua, pot ser de la mida del seu cos i és molt forta i potent.









documental el dragó de Komodo







vídeo educatiu per nens



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada