dimecres, 2 de maig del 2018

EL CAMALEÓ






Els camaleons aconsegueixen canviar de color mitjançant cromatòfors, un tipus de cèl·lules pigmentàries que es troben en els animals que canvien de color. Els cromatòfors es troben distribuïts en vàries capes, i tenen la capacitat de contraure's, estendre's, agregar-se i dispersar-se, provocant diferents variacions de coloració. Els camaleons no canvien de color dràsticament, sinó que ho fan subtilment. Si ho fessin, serien molt fàcils de detectar per als seus depredadors.




La seva llengua es troba replegada en una cavitat que posseeixen a la part inferior de la boca. És extremadament llarga,  es pot estirar fins a dues vegades la longitud del seu cos i  té la punta enganxosa. 
Els camaleons tenen una excel·lent precisió quan cacen, aconsegueixen tenir  èxit en el 95% de les ocasions.



 Canvien de color quan  volen impressionar a una femella,  també poden fer-ho per camuflar-se i passar desapercebuts, segons el seu estat d'ànim, per regular la seva temperatura. Si estan davant d'una situació perillosa o estan més agressius canvien cap a colors més vius com el vermell.


 Tenen les  potes llargues i primes. Els seus  dits, estan dividits en dos grups, de 2 i 3 dits, que els permeten agafar-se a les branques. La cua és llarga i prènsil, el coll curt i de mobilitat limitada, però ho compensa amb els seus ulls, que són molt grans i es poden moure en moltes direccions i de forma independent un de l'altre.



Els seus ulls li ofereixen una visió de pràcticament 360º. 
Quan el camaleó veu una presa l'enfoca amb els dos ulls  i les seves  imatges es superposen, llavors els seus ulls passen a treballar conjuntament. A continuació colpeja  i  succiona  la seva presa amb la llengua.




Alguns camaleons mascle tenen el cap i el dors adornats amb crestes, carenes o banyes que sobresurten. Les tenen per atraure les femelles, i per defensar-se amb més facilitat en cas d'un enfrontament amb un altre mascle. Són animals solitaris i  territorials.




És potser el rèptil més lent. El camaleó és tranquil, de caminar romancer i moviments compassats. Poques vegades es desplaça per terra, i  quan ho fa, és lentament i amb la cua aixecada. Cada cert temps, sacseja tot el seu cos, com si es volgués assegurar que es troba realment ferm en una branca.



En moltes espècies, les femelles presenten coloracions més cridaneres i contrastades quan estan en zel, mentre que es mostren d’un color més fosc després de ser fecundades. Al veure aquestes senyals, els mascles poden saber quines femelles es troben disponibles i amb quines femelles val més estalviar-se l’esforç. Els mascles també presenten patrons més cridaners durant la època de reproducció, per  indicar les seves intencions a les femelles  i  per advertir als seus rivals.



Quan la femella de camaleó esta a punt per fer  la posta, baixa al terra i excava un forat de 5 a 30 centímetres, depenent de l'espècie. Un cop acabada la posta els enterra i abandona el lloc. Els ous tenen forma el·líptica  i  són de color blanc.
Autor imatge: Lutz Schuettler


Alguns camaleons adquireixen una coloració pàl·lida, blanquinosa, durant el son. Això permet descobrir-los fàcilment en la foscor entre les branques dels arbres.





Com canvien de color els camaleons?





Documental camaleons de platja





El camaleó més petit del món  Brookesia micra



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada