dilluns, 28 de gener del 2019

LA VACA




La vaca és un animal herbívor que s'alimenta principalment de pastura, encara que també consumeix, fulles, llavors i arrels de nombroses plantes. Mengen durant la major part del dia, a la vora de vuit hores diàries.




Les vaques donen llet per primera vegada quan han tingut un vedell. I produeixen el 90% de la llet que es consumeix al món. 





 Són animals remugants, el seu sistema digestiu està especialitzat en digerir tot tipus de plantes. Les vaques tenen un sol estómac, però dividit en quatre compartiments.

Els remugants són coneguts per regurgitar i tornar a mastegar els aliments. L'animal menja  i s'empassa l'aliment sense mastegar-lo. El guarda en el rumen que és el compartiment més gran de l'estómac, fins que l'animal troba un moment tranquil per realitzar la digestió. El rumen conté microbis responsables de la descomposició de la cel·lulosa i dels carbohidrats, que el bestiar farà servir com energia.




 Tenen la visió com el sentit dominant, amb un 50% d'informació captada. Per ajudar a la detecció dels seus depredadors tenen els ulls situats als dos costats del cap, això li permet a la vaca tenir un camp de visió de gairebé 360º. La seva agudesa visual es força bona, però si la comparem amb la humana és força deficient.




Els mugits de la vaca són un sistema de comunicació amb la resta del ramat i poden proporcionar informació de l'edat, el sexe, l'estat reproductiu… Els vedells poden localitzar a la seva mare i, els bous els fan servir per indicar el cel i l'exhibició competitiva.




Les vaques poden viure fins els 25 anys d'edat, la xifra pot variar segons les condicions de criança, alimentació, geografia i malalties que hagi patit l'animal.




Les vaques dels Pirineus acostumen a buscar els llocs més frescos a l'estiu i a baixar de les muntanyes quan comença el fred. 






Tant la vaca com el bou arriben a la seva maduresa sexual en el seu primer any de vida. L'embaràs d'una vaca dura 9 mesos. La vaca podrà parir fins els 12 anys aproximadament de vida.





Pareixen  1 cria anomenada vedell/a. El vedell s'alimenta de llet fins els 6 mesos aproximadament, moment en que ja  és capaç d'alimentar-se de pastura.





Hi ha moltes races de vaques entre les que destaquen les vaques lleteres, les destinades a produir carn i les que són utilitzades per treballar.




Són animals grossos d'extremitats acabades amb peülles. La mida de les seves banyes pot variar entre espècies, però existeixen vaques sense banyes, degut a una cuidada selecció genètica.





A la Índia la vaca és venerada com un símbol de la vida. Però tampoc, no els hi fan rituals d'adoració ni els hi tenen gaires consideracions. Antigament a la Índia es sacrificaven bous als déus i es menjava la seva carn, però les vaques que produïen llet no podien ser tocades. Algunes religions com el budisme i l'hinduisme prohibeixen matar o maltractar les vaques. Aquests animals estan protegits per la llei.






Característiques de les vaques






Ramaderia ecològica





La transhumància passa per Camprodon


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada