dimarts, 8 de gener de 2019

LA TORTUGA MARINA
Les tortugues pertanyen a un dels grups de rèptils més antics del planeta, són anteriors a les serps, als cocodrils i es remunten a l'era dels dinosaures. També són dels més longeus, poden arribar a viure entre 150 i 200 anys.
Hi ha 7 espècies de tortugues marines: la tortuga plana, la tortuga verda, la tortuga carei, la tortuga careta o babaua, la tortuga llaüt, la tortuga olivàcia i la tortuga bastarda. Algunes d'aquestes espècies de tortugues, viuen pràcticament en tots els oceans.  La tortuga verda, la babaua i la llaüt, fan grans migracions. El rècord,  el té una tortuga llaüt femella que va nedar des d' Indonèsia a la costa oest dels Estats Units (gairebé 21.000 quilòmetres en 647 dies).

Se les reconeix fàcilment per la seva closca. Aquesta carcassa les protegeix dels depredadors, però hi ha una espècie, la tortuga llaüt, que té una closca  flexible que no està formada per plaques òssies.

De fet, la closca d'una tortuga forma part del seu esquelet i es composa de més de 50 ossos, entre els que s'inclouen la caixa toràcica i la columna vertebral.


Autor: Brian Gratwicke Les tortugues marines no tenen dents, sinó que tenen una sèrie de puntes tallants de queratina (és el mateix material del que estan fetes les ungles) a la part superior de les seves boques. La seva alimentació depèn del entorn en el que viuen, totes les tortugues marines són omnívores i la seva dieta pot incloure: peixos petits, algues , meduses, mol·luscs, crancs, esponges…
Aquestes tortugues  no poden posar el cap dins de la seva closca com les tortugues terrestres.
Tenen parpelles que  els protegeixen els  ulls de la llum del sol. Aquests animals poden veure-hi molt bé dins l'aigua, però quan surten fora de l'aigua no hi veuen gaire.
El seu sentit de l'orientació és magnífic. Poden percebre el camp magnètic terrestre, i l'utilitzen per establir mapes geogràfics, que els permeten migrar entre les seves platges natals i les seves àrees d'alimentació.Tenen respiració pulmonar com nosaltres, i per aquest motiu han de pujar a la superfície per respirar. El més curiós és que si estan dormint o quietes sota de l'aigua, poden arribar a estar submergides  durant hores.Les tortugues marines poden arribar fins els 36 km/h durant les migracions, i tenen la capacitat  d'assolir fins a més de 20 quilòmetres de viatge. També poden realitzar gairebé 500 quilòmetres en 10 dies.El triangle de Corall, situat entre Indonèsia, Malàisia i Papua Nova Guinea alberga el 76% de sistemes coral·lins del món, a més de sis de les set espècies de tortugues marines conegudes.


Les especies de tortugues marines poden variar enormement de mida. La més petita és la tortuga bastarda, que mesura a la vora de 70 centímetres de llarg i pot arribar a pesar 40 quilos. En canvi, la tortuga llaüt pot  mesurar més de 180 centímetres i pesar 500 quilos, essent 10 vegades més pesada que la seva parenta.En els mesos càlids, les tortugues femelles acudeixen a les platges on elles mateixes varen néixer buscant un punt d'anidació. Fent servir les seves aletes anteriors i posteriors, aquests rèptils excaven un niu a la sorra i posen els ous, un procés que pot durar fins a tres hores.Poden arribar a posar més de 100 ous. Al cap d'uns 60 dies, els ous eclosionen, i les tortuguetes recorren amb prou feines el tram de sorra que les separa del mar. Per guiar-se utilitzen la llum del sol, la lluna o les estrelles que es reflexen sobre l'aigua.El sexe d'una tortuga marina està determinat per la temperatura del seu niu: si és més càlida, seran femelles, si és més freda, seran mascles. Si es troben en un ambient temperat, les quantitats entre mascles i femelles seran similars.
S'estima que només una de cada 1.000 cries de tortuga marina sobreviu i arriba a l'edat adulta.  El motius són l'atac de depredadors, l'ésser humà  és un dels seus pitjors enemics. La pesca, la destrucció del seu hàbitat, la contaminació pel plàstic, la caça furtiva i el canvi climàtic, són les grans amenaces d'aquests meravellosos animals, que estan en perill d'extinció. Per sort, són moltes les organitzacions que treballen per ajudar en la seva tasca de conservació.
Naixement de tortugues marines 
Submarinistes  graven una tortuga gegant


Informació de les 7 espècies de tortugues marinesCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada