dimarts, 9 de juny del 2020

EL CAVALL






El cavall (Equus caballus) és un mamífer ungulat de la família dels èquids. Els éssers humans començaren a domesticar els cavalls cap al 4000 aC i es creu que la seva domesticació ja era estesa el 3000 aC.
Els cavalls són animals herbívors, s'alimenten d'herba, plantes, llavors i cereals.



 Han estat molt emprats en temps de guerra, i actualment ho són en equitació, en la caça, en curses, com a animal de tir (lleuger i pesant), per a arrossegar carruatges (cavall de càrrega, de cotxe, de tir), com a animal de sella (equitació, caça, curses, concursos hípics, polo, etc.)


Cavalls Mustangs
Els Mustangs, són unes de les poques races salvatges d’Àmerica del Nord, i estan relacionats amb els cavalls portats al Nou Món pels colonitzadors espanyols, fa 500 anys. Aquests cavalls domèstics, es varen convertir en salvatges perquè es van escapar dels humans. Els indis els varen fer servir per muntar. Són animals molt apreciats, perquè estan dotats de gran resistència i fortalesa, producte d'un enorme desenvolupament muscular.



Els poltres són capaços de córrer a les poques hores d'haver nascut. La velocitat mitja del galop d'un cavall adult és d’uns 50 km/h, però el rècord Guinness de velocitat és de 70’76 km/h, el va aconseguir una euga de competició de 2 anys Winning Brew, va fer un recorregut de 402 metres en 20,57 segons, a Pennsilvanià, el maig del 2008.



Els cavalls amb una massa corporal d’entre 400 i 600 quilos saben nedar i ho fan molt bé. En estat salvatge, la natació és un recurs de supervivència innat. Els mustangs creuaven el rius en busca d’aliment o per fugir dels depredadors i, els cavalls domesticats ho fan per regenerar teixits musculars i articulacions lesionades, augmentar la resistència física o relaxar-se de l’estrès esportiu diari.


Cavalls  Przewalski
El cavall de Przewalski, cavall salvatge mongol o Takhi és una subespècie de cavall salvatge, tot i que alguns autors suggereixen elevar-lo a la categoria d'espècie, (Equus ferus przewalskii), que és el parent vivent més proper als cavalls domèstics. En el passat va quedar extint en estat salvatge però a la dècada del 2000 els esforços de conservació van permetre alliberar-ne una població salvatge d'uns 200 exemplars. És l'única subespècie salvatge de cavall (no asilvestrada a partir d'animals domèstics, com els mustangs) que hi ha en l'actualitat. Gairebé s'extingí a mitjans del segle XX, però fou salvat de la desaparició per alguns naturalistes. El seu estat actual és crític, reduït a uns pocs arments que viuen al Parc Nacional Hustai del sud-oest de Mongòlia i diversos exemplars més en parcs zoològics d'altres països. La població total és d'uns 3.000 exemplars a tot el món.



Després de l'elefant, el cavall de tir es considera un del animals terrestres més forts del món. Pot exercir una força proporcional al seu pes. Un cavall de 1000 quilos pot arrossegar un pes similar.



Els cavalls nans, reben el nom de poni, són revinguts i petits (alçada de menys d’1 m a 1,45 m), però molt resistents i soferts.



Cavalls d'Islàndia
Els cavalls d'Islàndia, varen ser portats pels víkings amb els seus vaixells. Per la seva baixa alçada es poden considerar ponis,  135 cm i un pes d'entre 300 i 400 quilos, tenen el cos molt musculat, fort i compacte, i una espesa capa de pèl i grassa que els aïlla del fred durant l'hivern. Aquests cavalls, han evolucionat per sobreviure en unes condicions extremes. A Islàndia, durant l'hivern a les parts baixes la temperatura ronda els 0º i, a les terres altes -10º, per aquest motiu sempre hi ha neu.
Tradicionalment, els cavalls islandesos han estat utilitzats en tasques agrícoles o per muntar. Tot i les seves curtes extremitats caminen amb agilitat amb un pas que pot arribar als 25 km/h.



 Arriben a la maduresa sexual als 4 anys. La gestació dura uns 11 mesos i l'euga dona a llum una sola cria, en rares ocasions en tenen dues.
Un pollí,-na (és un cavall petit que mama) i un poltre,-a (és un cavall o una euga fins els 2 anys).









Mustangs guerrers





Els cavalls salvatges Przewalski salvats de l'extinció





Vídeo amb imatges dels cavalls més petits





El cavall salvatge Islandès




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada