Els espiadimonis són fàcilment identificables, acostumen a ser de color verd i blau metal·lic, tenen l’abdomen més llarg i estilitzat, mantenen les ales arreplegades cap enrere en repòs i, presenten una morfologia del cap en forma de martellet, molt eixamplat lateralment amb els dos ulls situats als extrems.
Una de les principals característiques de les libèl·lules son els seus grans ulls compostos, que són molt grossos en comparació amb el seu cos. Els ulls consten de nombroses unitats visuals anomenades ommatidis ( cada ommatidi és una unitat proveïda de còrnia, con cristal·lí i retícula sensitiva i té el seu propi camp visual, completament diferent als dels altres ommatidis). En el cas de les libèl·lules els seu nombre és molt alt i pot arribar als 30.000 ommatidis. Els seus ulls funcionen com si milers d’ells estiguessin concentrats en un, proporcionant una visió de mosaic, amb aspecte de rusc. Això fa que posseeixin una excel·lent visió panoràmica, que fins i tot els permet caçar mosquits al vespre pràcticament en la foscor, on nosaltres només percebríem el brunzit del mosquit.
Són grans depredadors en tot el seu cicle de vida i tenen una dieta inespecífica. Les larves s’alimenten principalment de puces d’aigua, larves de mosquit, cucs i altres invertebrats. Les larves d’odontats més grans poden capturar capgrossos, peixets i vertebrats petits.
Els
adults s’alimenten a les zones boscoses on cacen altres insectes com ara:
mosquits, mosques, vespes, formigues... i, fins i tot papallones i
libèl.lules de mida més petita.
Els trobarem volant
d’abril a juliol en el cas de les espècies primerenques, de juny a agost per a
les estiuenques i de setembre a novembre per les tardanes, si la temperatura
ho permet.
Els odonats han estat
considerats indicadors de confiança de la qualitat ecològica dels medis
aquàtics, donades les exigències que presenten certes espècies durant la fase
larvària.
La pèrdua de zones de medi
aquàtic o la degradació o dessecació d’altres, per a la ramaderia, pesticides i
el canvi climàtic fan que a Catalunya tinguem diverses espècies amenaçades.
Realitzen dos tipus de vol: la parada nupcial que fa
només el mascle i el vol nupcial que el fan junts.
El mascle subjecta a la femella per la regió del coll
mitjançant uns apèndixs abdominals semblants a tenalles.
La posta:
Els ous són introduïts en les tiges de les plantes o dins
l’aigua. Són esfèrics amb un revestiment gelatinós
Aparellament d'espiadimonis |
Des de que eclosiona de l’ou, habitualment dipositat directament al medi aquàtic, el seu desenvolupament pot durar tres o quatre mesos i fins i tot, dos o tres anys depenent de l'espècie. En aquest període la larva va augmentant de mida a través de successives metamorfosis graduals. Al final de la seva etapa larvària pateix la metamorfosis final, on la larva surt de l’aigua, busca un lloc idoni per fixar-se i n’emergeix l’adult aeri.
Espiadimonis, cavallets del diable..., aquests noms no se li escauen gens. Moltes gràcies Marta pel post que sempre aprenem coses noves!
ResponEliminaGràcies a tu Maria pel comentari!
ResponElimina