diumenge, 2 d’abril del 2017

EL CANGUR





Els cangurs són uns marsupials que habiten a Austràlia. Tenen unes potes posteriors grans i poderoses, peus dissenyats per a botar i una cua llarga i musculosa que els permet mantenir l’equilibri. 

Viuen en grups,  hi ha 3 espècies de grans cangurs: el cangur roig, (que és el marsupial més gran del món), el cangur gris oriental  i el cangur gris occidental.







El cangur és l’únic animal gros, capaç de desplaçar-se amb grans salts, que li resulten molt útils per estalviar energia en els desplaçaments llargs, amb salts de fins  a 12 metres de longitud . Poden saltar obstacles de  3 metres d’alçada, i agafar velocitats de fins a 60 kilòmetres per hora.






Els cangurs es barallen per aparellar-se, i el mascle vencedor obtindrà el privilegi de reproduir-se. A vegades es barallen per llocs on descansar o per aliments.


Pertanyen a la família dels marsupials. L’embrió no es desenvolupa totalment a la panxa de la mare. Quan l’embrió mesura  uns dos centímetres de longitud, i no està totalment format, surt de la matriu i es desplaça per si mateix fins al sac marsupial, on acabarà el seu desenvolupament. S’aferrarà a un dels quatre mugrons que hi ha dins el marsupi i romandrà a la bossa aproximadament uns  8 mesos.






Quan la cria és massa gran per estar al marsupi, la mare la continua alletant fins que es pot valdre per si sola.
La femella pot gestar dues cries alhora, un embrió que  roman dins la matriu inactiu,  fins que finalitzi l’alletament de l’embrió que està dins els marsupi. Hi han moltes espècies de marsupials, per exemple: els gats marsupials, els diables de Tasmània, les rates cangur...





En època de sequera, els cangurs femella, poden aturar el desenvolupament de la seva cria a la matriu, fins que les condicions millorin, donant-li així més possibilitats de sobreviure.






Els cangurs no fan pets com la majoria de mamífers,  la fermentació del seu menjar, allibera hidrogen al seu estómac, que es converteix en acetat, i després s’utilitza com energia.





 Són herbívors i s’alimenten de pastures i arrels. Totes les espècies són nocturnes i crepusculars, usualment passen el dia en quietud i s’alimenten al vespre  i  durant la nit.








Naixement d'un cangur



Què passa amb els cangurs?

Mini-documental en clau d'humor


2 comentaris: