divendres, 9 de juny del 2017

EL CIGNE






Existeixen set classes de cignes. Quatre d’aquestes espècies habiten a l’hemisferi Nord. Aquests cignes són anomenats cignes blancs perquè quan són adults els seu plomatge és de color blanc. D’Austràlia prové el cigne negre, d’Amèrica del Sud el cigne de coll negre i també el cigne de Coscoroba que té el coll i el cos més petits que els altres.





El cigne negre va ser descobert el 1697 pels colons anglesos. Quan tornaven d’Austràlia, el varen portar a Europa en els seus vaixells. Fins aleshores es pensaven que tots els cignes eren de color blanc. 
És un ocell força sociable, viu en llacs i a la costa marina, encara que ens ocasions se’l pot veure a mar obert. És més petit que el cigne mut, i no és una au migratòria. Quan neixen les seves cries, tenen el plomissol de color blanc fins aproximadament els 6 mesos, moment en el què els hi surten les plomes negres.





El cigne mut o cigne blanc, és originari d’Europa i Àsia central. Aquesta au és molt elegant, ha estat introduïda com una espècie ornamental en moltes parts del món.

Els seu nom ( mut), es degut a que no emet els forts sons similars a una trompeta com altres espècies. No obstant això, realitza  una gran varietat de sons, xiulets roncs, grunyits, rebufs, tant per comunicar-se amb els altres cignes com per espantar als depredadors que intenten envair el seu territori.





A la primavera comença l’època de reproducció, crien per primera vegada cap als 3 o 4 anys . Quan estan en zel els mascles lluiten entre ells.
Les parelles realitzen un nius molt grans, solen pondre de 5 i 7 ous i la incubació dura entre 36 i 38 dies.
Durant l’època de cria el mascle és molt territorial i agressiu amb qualsevol intrús. Sovint amenacen als humans que s’atreveixen a apropar-se als seus nius. 







El cigne, és  un símbol de la fidelitat i la puresa en l’ amor. Realitzen una dansa d’enamorament de les més vistoses, on la parella de cignes entrellaça els seus arquejats colls, dibuixant la silueta d’un cor. És un dels animals que es manté fidel a la seva parella fins a la mort. En cas de que mori una de les aus formen una nova parella.




     Els pollets de cigne estan coberts d’un plomissol de color gris, el plomatge dels cignes joves també és de color gris, el color blanc l’adquireixen un cop són adults i quan són madurs sexualment.





La dieta del cigne, consisteix principalment en vegetació aquàtica i una petita porció d’insectes aquàtics, peixos i granotes. Aquestes aus no neden per sota l’aigua, però submergeixen el cap i el coll sota de la superfície de l’aigua. S’alimenten en aigües més profundes que altres aus i no competeixen directament amb ells per l’aliment, tot i que comparteixen el mateix hàbitat.





Les poblacions del nord d’Europa de cignes mostren un caràcter marcadament migratori, que els porta a hivernar als Països Baixos, França o les illes Britàniques, mentre que els provinents de Rússia migren cap a les costes del mar Negre i Caspi, així com a Turquia, Grècia o la Índia.







Tenen una envergadura d’ales d’aproximadament 2’40 metres, i un pes de 13 kg, els mascles són més grans que les femelles i la protuberància negra de la base del bec, en els mascles és més gran. Viuen un promig de 14 anys en estat salvatge.






És una de les aus voladores més pesades del món, corre o xipolleja a través de l’aigua per enlairar-se; un cop és a l’aire, vola de forma poderosa mentre emet un característic so palpitant amb les seves ales.





Entre les causes de mortalitat dels cignes s’inclouen: la contaminació de petroli, enverinaments amb plom, atropellament per automòbils, paràsits, hams i fil de pescar, caçadors…

La necessitat de conservar tant les aus aquàtiques com les zones humides de les que depenen, cada vegada es fa més evident.











Cignes emprenent el vol



Un cigne portant totes les seves cries






Increïble història d'amor entre dos cignes


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada