diumenge, 7 de gener de 2018

EL CONILL





És un mamífer lagomorf de la família dels lepòrids, més petit que la llebre i amb les orelles i les potes més curtes.
Fa uns 35-40 cm de llarg i pesa al voltant de 1’2 - 2,5 kg. Té les potes de darrera  més llargues que les de davant.




Viuen en caus excavats per ells mateixos que s'anomenen llorigueres.
Ocupen àmplies zones del territori, amb preferència pels llocs secs que facilitin l'excavació. Els agrada sortir a menjar al vespre  i  en fer-se de dia. 



Els conills són animals temorosos. Al seu àmbit natural, aquest comportament el determina la necessitat de supervivència, és a dir, aquests mamífers són el principal objectiu de molts depredadors, com llops, àguiles, guineus, fures..., per la qual cosa  estar sempre alerta és la seva millor arma. Així, davant qualsevol amenaça, aquest animal té dues úniques opcions: fugir o ajupir-se simulant estar mort. Poden córrer a una velocitat de 44 km per hora.




Són exclusivament herbívors. La seva dieta es compon:     d’herba, brots, fulles, escorces, fruits… Mengen molt farratge i poc gra. Utilitzen l'olfacte i els bigotis per buscar aliment.
També mengen les seves pròpies femtes. És un comportament normal i considerat útil per la digestió.




Les dents els creixen contínuament (de 10 a 12 centímetres al llarg de la vida). Els conills presenten 2 parells de dents incisives. El parell més petit d'incisius són darrere dels grossos i no posseeixen una vora filosa.




Existeix moltes races de conills, i hi ha una gran varietat de colors en el seu pelatge. Fins i tot hi ha una raça de conill, els de Flandes, que són gegants i poden pesar més de 8 kg.




Sense girar el cap tenen un angle de visió de quasi bé 360 graus. Però el seu camp visual té un punt cec, just davant de la cara. Per això supleixen aquesta carència amb els bigotis que tenen al morro que són capaços de detectar qualsevol cosa.



Arriben a la maduresa sexual molt ràpidament, en el cas dels mascles entre  els 3 i 4 mesos, i  les femelles entre els 4 i  8 mesos.



La femella gesta durant 28 dies i pareix de 4-8 cries que en néixer no tenen pèl i tenen els ulls tancats. Els conillets s'alimenten de llet unes 3 setmanes fins que ja poden menjar. La mare pot parir més de 2 o 3 cops cada any.






Llorigueres de conills




Diferències entre la llebre i el conill




Conills gegants 


Cap comentari:

Publica un comentari