dimecres, 31 de gener de 2018

EL FLAMENC





Els flamencs necessiten grans extensions d'aigua dolça o salada de poca profunditat, per exemple: aiguamolls, manglars, estanys, desembocadures de rius, salines... Es troben a tots els continents a excepció d'Austràlia, des del nivell del mar fins als 4.000 metres d'altitud. 



Són uns ocells molt esvelts, de 80 - 140 cm de llarg, amb llarguíssimes potes i coll. El bec és molt característic, i perfectament adaptat per a furgar en el fang. La mandíbula superior, menor que la inferior és l'única mòbil. El bec té una pronunciada curvatura cap avall i està dotat d'unes laminetes internes per retenir les substàncies alimentàries al filtrar el llim. Els peus tenen quatre dits, els tres davanters units per una membrana i el posterior molt menut.


Gairebé totes les espècies són de color rosa més o menys fort, des del rosa clar gairebé blanc del flamenc rosat, fins al color salmó del flamenc del Carib.



Les cries de flamenc surten de l'ou amb el plomatge blanc o gris, però les plomes de l'adult són de color rosa lluminós a vermell, a causa dels carotenoides obtinguts del seu aliment. 




La seva dieta és compon de petits mol·luscs, plàncton, crustacis, algues, peixets, insectes aquàtics... Els crustacis són els causants de la seva coloració.


El flamencs són maldestres en terra, però fantàstics volant, poden arribar a agafar velocitats de 50 km/h.

Autor: 4028mdk09


Aquestes aus toleren molt bé els canvis de temperatura, freqüentant llocs on arriben a temperatures de 60 graus. Es solen aguantar amb una pota força estona, fins i tot quan dormen, mentre que l’altra està amagada sota l’abdomen. Aquesta postura evita la pèrdua de calor.



Són unes aus molt sociables, les seves colònies poden ser de 50 a 20.000 exemplars. En el continent Africà  és on es troben els grups més nombrosos.
Poden viure entre 20 i 30 anys. 




El mascle i la femella es mantenen units per fer el niu, per mantenir l’ou calent i cuidar el pollet.




Fan els  nius acumulant pilots de fang, amb el cim còncau, on ponen un únic ou blanc (de vegades dos) que coven durant uns 30 dies. 
Els flamencs alimenten les seves cries amb una mena de "llet", que és produïda per unes glàndules ubicades a la zona superior del tracte digestiuEls pollets romanen prop del niu durant 2 setmanes. Després es reuneixen en grups vigilats pels adults.




Quan descansa enrosca el coll i amaga el cap sota les plomes.
Vola amb el coll i les potes estirades.









El flamenc rosa del Carib




Dansa dels flamencs




Flamencs al delte de l'Ebre



Cap comentari:

Publica un comentari