dimarts, 27 de novembre de 2018

L'ELEFANT AFRICÀ



L'elefant africà, pot arribar a pesar 7 tones de pes, això el converteix en el mamífer terrestre més gran i pesat. Poden mesurar 5 metres d'alçada i tenir una longitud de 6,5 a 7 metres. 



La trompa llarga i musculosa formada per la fusió del nas i el llavi superior, té diverses  funcions: olfactiva, tàctil i prènsil. És una eina que poden utilitzar per recol·lectar menjar, agafar aigua per beure, banyar-se, explorar, cavar, defensar-se, llençar objectes... És un òrgan molt flexible i sensible que utilitzen amb delicadesa quan es relacionen o juguen amb altres membres del grup.





Els incisius superiors es prolonguen extraordinàriament i constitueixen les típiques defenses, denominades ullals, molt més desenvolupades en el cas dels mascles. En alguns exemplars arriben a mesurar més de 3 m de llargària i a pesar més de 100 kg.




Les grans orelles tenen una funció termoreguladora, degut a que es troben plenes de vasos sanguinis, el moviment de les orelles afavoreix la disminució de la temperatura del cos de l'elefant.




Viuen en sabanes arbrades, sabanes obertes, planes herbàcies, grans deltes, valls fluvials, regions semi-desèrtiques i fins i tot deserts.






La seva alimentació és herbívora, consumeixen tota mena d'herbes, fulles d'arbres i arbusts, arrels, tubercles, llavors, fruits o escorça d'arbres segons la disponibilitat. Poden ingerir més de 200 kg de matèria vegetal en un dia i beure també més de 100 litres diaris d'aigua.





Els elefants són molt sociables, viuen en ramats matriarcals de 20 a 50 individus, sota la direcció d'una femella adulta. Els mascles quan arriben a la pubertat, a la vora dels 12 anys, deixen el grup original i  fan petits grups de 2 o 3 individus. Els mascles vells acostumen a ser solitaris i només s'aproximen als grups matriarcals durant l'època de reproducció.




Són animals que es desplacen a la recerca d'aliment i aigua,  caminen normalment a uns 4-6 km/h, encara que poden mantenir el doble d'aquesta velocitat durant hores si cal. Tanmateix, quan fugen o carreguen contra un enemic poden assolir més de 40 km/h.



La pota de l'elefant està formada com si estigues caminant de puntetes, i té un coixí gras i fibrós sota la planta del peu. Aquest teixit esponjós de la pota, amorteix el peu i l'ajuda a moure's sigil·losament. La planta del peu és plana i rugosa, això contribueix a tenir una petjada segura en tot tipus de terrenys.
La seva pell és gruixuda, però en realitat és molt sensible, per això prenen banys de fang, per protegir-se dels raigs del solars i de les picades dels insectes.



La gestació dels elefants dura 22 mesos, i normalment neix una sola cria, d'un metre d'alçada i uns 100 kg de pes. La cria és vigilada i cuidada per tots els membres del grup. Els petits mamen durant més de dos anys. 
Normalment viuen entre 60 i 70 anys.









Documental elefants fugitius





Naixement d'un elefant





Elefants s'uneixen per salvar una cria


Cap comentari:

Publica un comentari