diumenge, 27 de novembre del 2016

L' OS RENTADOR















L’ os rentador, és un animal de bosc. Viu normalment a la vora dels rius, encara que també s’ha acostumat a viure en zones urbanes. En el seu habitat natural menja de tot, granotes, fruits secs, fruita, cucs, insectes, ous…

El nom d’os rentador és degut  a la  costum que té de rentar alguns aliments en rius i llacs.




És una espècie originària d’ Amèrica del Nord. Els seus trets més característics són:

La seva màscara  facial de color negre, que fa que sembli que porti un antifaç, les seves potes davanteres que són molt àgils, i la seva cua que té anelles clares i fosques.







L’os rentador és un mamífer nocturn, dorm de dia amagat en algun forat  situat en el tronc d’algun arbre.  També han après a sobreviure en àrees urbanes, en llocs com ara  xemeneies  i cases abandonades. Es creu que les poblacions d’aquest mamífer són un 20% superiors a les ciutats que en els camps.






Les mans l’os rentador tenen molts més receptors nerviosos que els peus, i un gran espai del seu cervell està dedicat a aquestes extremitats. Les potes de davant són sorprenentment hàbils. Aquests animals exploren els rius per trobar peixos, crancs, amfibis… que estiguin amagats en alguna escletxa. Quan freguen les seves potes, ens dona la sensació que es renten les mans però quan estan en superfícies seques també ho fan. 






Tot i la seva aparença robusta, i la seva semblança a un os de peluix, els ossos rentadors són molt ràpids. Pugen i baixen  dels arbres amb gran agilitat i ràpidament, i poden córrer pels camps a 24 km/h.







L’època d'aparellament és del mes de gener fins al març , i la gestació dura 9 setmanes.  Fan el cau en cavitats dels arbres o conilleres buides.  Tenen de 2 a 5 cries que neixen a la primavera.





L’ os rentador és molt intel·ligent i és capaç de resoldre problemes.
Poden entrar pràcticament a qualsevol lloc, i és per això que moltes persones el consideren una plaga. Pot obrir portes, calaixos, cubells d’ escombraries...
Representa un perill quan se'l converteix en mascota, perquè no és un animal domèstic com un gat o un gos, i  pot ser portador de la ràbia.




Aquests animals no mostren un comportament estrictament territorial, el que vol dir que les baralles entre ells són pràcticament nul·les, i sembla que també eviten fer-se la competència.




La seva població ha augmentat degut a la seva facilitat per adaptar-se a diferents hàbitats, i a la seva introducció a altres països. Els seus depredadors són els llops, els mussols i les serps.







A Europa, se’l considera una de les 100 espècies invasores més nocives.  A Catalunya, encara és rar però s’han trobat alguns exemplars aïllats. Cal anar amb compte amb aquesta espècie perquè és un perill per a la biodiversitat.






Informació de l'os rentador




L'os rentador, el pròxim invasor?



2 comentaris:

  1. Per uns deures de l'escola, l'Enric ha triat l'ós rentador i la informació que ens mancava l'hem trobat a la teva publicació.
    Un altre cop, moltes gràcies. Ens ha encantat!

    ResponElimina
  2. Doncs fantàstic si us ha servit la informació.
    Gràcies a vosaltres! Una abraçada molt forta.

    ResponElimina